Evropa

Ministarka obrazovanja pozvala univerzitete u Nemačkoj: Nemojte širiti antisemitizam, razmere mržnje su nepodnošljive

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

21:50

Ministarka obrazovanja pozvala univerzitete u Nemačkoj: Nemojte širiti antisemitizam, razmere mržnje su nepodnošljive
Ministarka obrazovanja pozvala univerzitete u Nemačkoj: Nemojte širiti antisemitizam, razmere mržnje su nepodnošljive - Copyright Tanjug AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ministarka obrazovanja Betina Štark Vacinger pozvala je danas nemačke univerzitete da se odlučno suprotstave antisemitizmu. 

"Razmere mržnje prema Izraelu i Jevrejima na mnogim zapadnim univerzitetima su nepodnošljive. Masovni neredi poslednjih dana trebalo bi da nam služe kao podsetnik i upozorenje", rekla je ona za list Rajniše post.

Prema rečima Štark-Vacinger, rukovodstvo univerziteta mora da preduzima disciplinske mere protiv prekršilaca, a u teškim slučajevima može se govoriti i o isključenju sa univerziteta, prenosi Dojče vele.

Centralni savet Jevreja u Nemačkoj upozorio je na antisemitske proteste slične onima koji već nekoliko meseci traju na američkim univerzitetima. 

"Veoma sam zabrinut da će se događaji slični onima koji se dešavaju u SAD održati i u Nemačkoj, jer mnoge grupe imaju široke međunarodne veze", rekao je predsednik Saveta Jevreja, Jozef Šuster.

Kako dodaje Dojče vele, jevrejski studenti su se nekoliko meseci suočavali sa ispoljavanjem antisemitizma u Nemačkoj, što ih je lišilo osećaja sigurnosti, kaže Šuster.

"I sada, posle praznika, bilo je nekoliko incidenata, kao što je, na primer, u Oldenburgu, gde su napadnuti studenti koji su sakupljali antisemitske letke“, rekao je on.

Prema Šusterovim rečima, univerziteti "često ne prepoznaju i ne znaju kako da odgovore na antisemitski govor među studentima i nastavnicima, i nemaju poluge za preduzimanje mera protiv pokretača akcija".

Feliks Klajn, komesar nemačke vlade za borbu protiv antisemitizma, takođe strahuje od pojave situacije slične onoj u SAD. 

"Nažalost, antisemitska osećanja su široko rasprostranjena i mogu da eskaliraju veoma brzo", rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa