Evropa

Belorusija optužila Litvaniju za finansiranje snaga za rušenje vlade u Minsku

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2024

-

23:04

Belorusija optužila Litvaniju za finansiranje snaga za rušenje vlade u Minsku
Belorusija optužila Litvaniju za finansiranje snaga za rušenje vlade u Minsku - Copyright Tanjug AP/Belarusian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik danas je optužio litvanske vlasti da finansiraju paravojne snage koje navodno pokušavaju da sruše vladu u Minsku.

"Možda bih dao savet litvanskim političarima. Prestanite da podržavate ekstremiste i finansirate njihove aktivnosti", rekao je šef beloruske diplomatije u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da su litvanski političari svesni paravojnih formacija koje se navodno nalaze na teritoriji Litvanije, a koje planiraju promenu vlasti u Belorusiji.

Šef KGB Belorusije Ivan Tertel prethodno je izneo tvrdnju da u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini postoji oko 50 stranih fondova koji finansiraju promociju politike "meke moći" prema Belorusiji, ali i radikalne opcije za promenu vlasti u toj zemlji. 

Nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 2020, pojedini opozicionari, uključujući bivšu predsedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku, otišli su u Litvaniju. 

Tihanovsku je beloruski sud u odsustvu osudio na 15 godina zatvora pod optužbom za zaveru radi preuzimanja državne vlasti, stvaranje i vođenje ekstremističke grupe, javne pozive na sankcije, podsticanje društvenog razdora i izdaju države, podsećaju RIA Novosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa