Evropa

Papa: Majke ne treba da budu u poziciji da biraju između posla i dece

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

10:58

Papa: Majke ne treba da budu u poziciji da biraju između posla i dece
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja kritikovao je danas industrije za proizvodnju oružja i kontracepcije, optužujući ih za uništavanje ili sprečavanje života u svom govoru na konferenciji o demografskoj krizi koja je zahvatila Italiju i Evropu.

Stopa nataliteta u Evropi se tokom poslednje decenije nalazila na oko 1,5 deteta po ženi, a problem je posebno istaknut u Italiji gde je broj rođenih pao na najniži nivo u 2023, prenosi Rojters.

''Jedan naučnik mi je rekao da su investicije koje donose najviše prihoda fabrike oružja i kontraceptivna sredstva. Jedno uništava, a drugo sprečava život, što je izrazito loše'', rekao je papa Franja.

On je dugo bio protivnik industrije oružja, a u današnjem govoru je potvrdio dugogodišnju katoličku zabranu korišćenja kontracepcije.

Papa ipak podržava prirodni načini izbegavanja trudnoće i promoviše ''odgovorno roditeljstvo''.

Rimokatolički poglavar je na konferenciji napomenuo da je broj rođenih prvi pokazatelj ''nade naroda'', a da se Evropa pretvara u ''star, umoran i rezigniran'' kontinent.

"Ne fale psi, ali fale deca"

''Domovi u kojima ima mnogo predmeta, a ne dece, postaju veoma tužna mesta. Ne fale psi, ali fale deca'', rekao je on.

Istakao je da je neophodna posvećenost svetskih vlada kako bi se mladima pomoglo da ostvare svoje ciljeve.

Papa je naglasio da je od ključne važnosti da majke ne budu u situaciji da biraju između posla i dece, a da mladi parovi treba da budu oslobođeni briga zbog manjka prihoda i nezaposlenosti.

''Znam da za mnoge od vas budućnost može izgledati uznemirujuće, i da usred pada nataliteta, ratova, pandemija i klimatske promene nije lako održati nadu živom. Ali ne odustajte, verujte'', poručio je Franja mladima.

Njegov govor, a posebno primedbe o kontraceptivnim sredstvima, pozdravila je konzervativna katolička grupa protiv abortusa ''ProLife Camp'', koja osuđuje navodne ''ogromne ekonomske i trgovačke interese koji gravitiraju oko upotrebe kontracepcije“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa