Evropa

Političko nasilje u Nemačkoj: Istraživanja kažu da su desničari najviše na udaru, uloga medija povaćava zabrinutost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2024

-

17:28

Političko nasilje u Nemačkoj: Istraživanja kažu da su desničari najviše na udaru, uloga medija povaćava zabrinutost
Političko nasilje u Nemačkoj: Istraživanja kažu da su desničari najviše na udaru, uloga medija povaćava zabrinutost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prebijanje vodećeg kandidata Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) na izborima za Evropski parlament u junu podiglo je alarm, usled oštrog rasta političkog nasilja u zemlji. Matijas Eke (41) napadnut je uveče 3. maja u Drezdenu od strane četvorice mladića, tokom postavljanja predizbornih plakata, prilikom čega je zadobio prelome jagodične kosti i očne duplje. Navodno je nekoliko minuta pre toga u istom gradu napadnut i aktivista Zelene stranke.

Tanjug AP/Jan Woitas/dpa via AP

 

Kao odgovor na incidente neki ministri u vladi razmatrali su pooštravanje kazni za napade na političare jer postojeći krivični zakon navodno više ne odgovara pretnji zvaničnicima.

Nasilje je izazvalo gnev javnosti i osude zvaničnika, među kojima je i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola. Samo u Saksoniji je ove godine zabeleženo 112 političkih motivisanih zločina, povezanih sa izborima, od kojih je 30 bilo na štetu raznih zvaničnika, saopštio je MUP ove savezne države.

Međutim, opravdano ogorčenje u medijima i među javnim ličnostima brzo je politizovano u cilju svaljivanja krivice na desnicu, konkretno partiju Alternativa za Nemačku (AFD), zbog toga što navodno "polarizuje i radikalizuje društvo" svojom retorikom. Mnogi mediji objavili su statistiku prema kojoj je prošle godine najviše napada bilo usmereno protiv Zelenih (1219), kao stranci ideološki najdaljoj od AfD-a, dok su desničari bili na drugom mestu kao žrtve 478 napada. Ono što se često izostavlja ili pominje na dnu teksta je da su ovde sabrani verbalni i fizički napadi, te da su nasilje zapravo najviše trpeli desničari (86 slučajeva), a uvrede Zeleni (947 slučajeva).  

Sa tom konstatacijom se slaže i list Tagesschau, koji je objavio zanimljiv podatak, da je 2019. godine najveći broj svih napada bio usmeren upravo protiv AfD-a, ali da se to u zadnje vreme promenilo, tako da su "prozivke" preusmerene ka taboru levičara, ali ne i batine. 

Inače, nemačka policija ove pobrojane verbalne napade naziva bukvalno "govorni prekršaj", koji podrazumeva pretnje, uvrede, klevetu, pozive na pobunu i izazivanje nereda, itd. Iako naziv zvuči slično ozloglašenom "verbalnom deliktu" iz SFRJ, po kojem se brutalno kažnjavalo i ismevanje države, u pitanju je ipak mnogo manje ograničenje slobode govora.

Nasilni politički zločini, pored fizičkih napada podrazumevaju i razne vidove oštećenja imovine, poput polivanja farbom ili podmetanja požara.

Članovi AfD-a pretrpeli batine i pokušaj ubistva 

Što se napada na članove AfD-a tiče, medijski najzvučniji je bio čudan incident u oktobru prošle godine na jednom mitingu u Bavarskoj, zbog kojeg je jedan od lidera stranke Tino Črupala završio u bolnici. 

Naime, on je osetio jak bol u desnom ramenu dok je išao ka bini, prolazeći pored pristalica. Ukazana mu je pomoć iza bini, a povreda je inicijalno opisana kao ubod. ZDF je kasnije objavio da su lekari ustanovili da mu je u mišićno tkivo ubrizgana nepoznata supstanca injekcijom, mada je i taj nalaz doveden u pitanje.

Črupali je kasnije pozlilo, a osetio je mučninu, vrtoglavicu i glavobolju zbog čega je smešten u bolnicu i bio prinuđen da otakže sve aktivnosti sledećeg dana. Slučaj i dalje ostaje misterija jer je ga je tužilaštvo zatvorilo jer nije bilo konkretnih dokaza da je Črupalu povredio nepoznati napadač, ali ta mogućnost nije isključena.

Mnogo je jasniji bio slučaj pokušaja ubistva poslanika skupštine savezne države Šlezvig iz AfD-a. Bent Lund je izboden nožem 18. maja 2023. godine, a zbog napada je uhapšen irački migrant (31).

Kako je tada saopštila nemačka stranka, Lund je bio na svom motociklu kada su dve osobe u terencu marke "mercedes" pokušale su da ga izguraju sa puta. Kada im to nije uspelo, pratili su političara do njegovih ulaznih vrata. Napadači su potom, navodno, žrtvu poprskali biber sprejom u lice i uboli ga više puta, preneo je tada Bild. Lund je imao sreće jer mu je nož zamalo promašio srce.

Štandovi AfD-a na ulici su takođe bili meta napada, pa je tako 4. maja, dan posle napada na Matijasa Ekea, jedan član lokalnog parlamenta Donje Saksonije prvo pogođen jajetom u glavu, da bi ga napadač zatim udario. Istog dana u Drezdenu mladić (28) i devojka (23) krenuli su da demoliraju štand, povredivši jednog aktivistu AfD-a. U tom gradu je policija identifikovala i grupu od 20 mladih ljudi koji su nasumično uništavali postere raznih stranaka. 

Najnoviji incident desio se 8. maja u Štutgartu kada su napadnuta dva člana AfD-a ispred zgrade lokalnog parlamenta, na jednom od štandova stranke. Njima su prišli članovi ekstremno levičarske organizacije Antifa, posle čega je došlo do fizičkog obračuna u kojem je učestvovalo i obezbeđenje političara. Antifa je preuzela odgovornost za napad, pohvalivši se na Instagramu da su izveli "kreativnu remetilačku akciju". Političari su zadobili samo lakše povrede i nije bilo potrebe za hospitalizacijom. 

Uprkos ovim napadima Tino Črupala oštro se protivi pooštravanju kazni isključivo napadačima na političare i taj predlog naziva besmislicom

"Političar nije ništa bolji od običnog zaposlenog ili poslodavca", rekao je on za Rbb Inforadio, oštro se protiveći povlašćenom tretmanu zvaničnika i političara u očima zakona.

Tanjug AP/Carsten Koall/dpa via AP, File

 

Opasnost ignorisanja napada na "oni koji su zaslužili" 

Iako članovi AfD-a trpe više ozbiljnih napada, nemački ih analitičari mahom smatraju odgovornim za stvaranje političke atmosfere koja normalizuje nasilje. Primer je izjava politikologa Volfganga Merkela za Tagesschau koji optužuje desničare za "brutalizaciju" političke utakmice i navodi da su oni na ekstremnim obodima politike, koji vrše radikalizaciju pre svega odgovorni za nasilje.

"Imamo novi pokretač polarizacije, radikalizacije i brutalizacije u političkoj igri: stranke krajnje desnice i posebno njihove margine. Nisu to zvanični političari iz AfD-a, FPO-a (Slobodarska partija Austrije prim. aut.), Nacionalnog okupljanja ili kako god se te stranke zvale, već oni iz tog miljea koji radikalizuju ka fizičkom nasilju njihove margine", smatra analitičar.

Pored uobičajenih kritika zapaljive retorike AfD-a, kao glavnog motivatora napada i na njih i na njihove protivnike, u nemačkim medijima bilo je umerenijih i trezvenijih pristupa problemu političkog nasilja. Tako je politički urednik lista Franfurter Algemajne Jasper fon Altenbokum u komentaru upozorio da relativizacijom nasilja protiv desničara, njihovi suparnici prave veliku grešku koja dozvoljava "otrovu nasilja da prodre u demokratsku kulturu".

"Oni banalizuju i legitimišu spremnost na upotrebu nasilja jer je usmereno protiv navodnih ili stvarnih neprijatelja ustava. Međutim zašto bi neprijatelji liberalnog poretka bili odvraćeni od nasilja, ako oni koji ga podržavaju zatvaraju oči jer je usmereno ka 'pravim ljudima'?", pita se na kraju svog teksta Fon Altenbokum, koji inače uopšte nije naklonjen AfD-u. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa