Evropa

Lider desničarske partije "Grčko rešenje" u parlamentu pocepao Prespanski sporazum: Makedonija je Grčka

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

17:18

Lider desničarske partije "Grčko rešenje" u parlamentu pocepao Prespanski sporazum: Makedonija je Grčka
Lider desničarske partije "Grčko rešenje" u parlamentu pocepao Prespanski sporazum: Makedonija je Grčka - Copyright Tanjug AP/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Lider desno orijentisane nacionalističke stranke "Grčko rešenje" Kirijakos Velopulos pocepao je danas u parlamentu Prespanski sporazum, a VMRO-DPMNE, koja je ubedljivo pobedila na nedavnim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedonij, označio fašističkom.

"Ovo je Prespanski sporazum. Da je postojala kredibilna, nacionalna, patriotska, socijalna, narodna grčka Vlada, on bi bio ispoštovan", rekao je Velopulos cepajući Sporazum iz Prespe.

Velopulos je, kako prenosi MIA iz Atine, Prespanski sporazum pocepao na današnjoj sednici parlamenta na čijem dnevnom redu nije bila grčka spoljna politika.

"Ne postoji ni severna ni južna Makedonija, Makedonija je jedna i to je Grčka i to ste rekli na protestima. Sada zovete Severnu Makedoniju. Naš problem nije predsednik Makedonije,  problem je način na koji tumače svoju istoriju...VMRO je najgora stvar koju jedna nacija mogla da izabere. Fašistička i nacistička partija...", rekao je Velopulos.

Potom je uzeo Prespanski sporazum i rekao da ako ne može da ga pocepa Vlada, pocepaće ga on.

On je, navodi se, uputio oštre kritike na račun grčke vlade, koju je pozvao da donese memorandume o saradnji sa Skopljem.

"Hajde da svi glasamo protiv, jer su oni poništili sporazum, a ne mi", rekao je Velopulos.

Velopulos je lider stranke Grčko rešenje koja je na prošlogodišnjim izborima bila šesta po snazi osvojivši sa 4,44 odsto glasova, odnosno 12 poslaničkih mandata. Od tada rejting ove stranke raste i već sada dostiže sedam odsto podrške, što je na petu, možda čak i na četvrtu poziciju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa