Evropa

Makron započeo posetu Nemačkoj: Prva državna poseta predsednika Francuske Berlinu posle 24 godine

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2024

-

21:24

Makron započeo posetu Nemačkoj: Prva državna poseta predsednika Francuske Berlinu posle 24 godine
Makron započeo posetu Nemačkoj: Prva državna poseta predsednika Francuske Berlinu posle 24 godine - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron započeo je danas prvu državnu posetu jednog francuskog šefa države Nemačkoj posle 24 godine.

Poseta je prvobitno trebalo da bude organizovana prošlog jula, ali je odložena u poslednjem trenutku zbog nereda u Francuskoj nakon što je policija ubila 17-godišnjeg tinejdžera jer je odbio da zaustavi svoj auto, preneo je AP.    

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Ovo je prva pompezna državna poseta jednog francuskog predsednika od posete bivšeg predsednika Žaka Širaka 2000. godine.

Makrona i njegovu suprugu Brižit ugosto je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

To je "dokaz dubine prijateljstva između Francuske i Nemačke" koju Makron posećuje dok Berlin slavi 75. godišnjicu svog ustava donetog posle Drugog svetskog rata i pre nego što će novembru obeležiti 35. godišnjicu pada Berlinskog zida, rekao je Štajnmajer.

Tanjug/AP/Kay Nietfeld

 

Štajnmajer će večeras prirediti svečanu večeru za Makrona u svojoj palati Belvi u Berlinu.

Dvojica predsednika će sutra otputovati u istočni grad Drezden, gde će Makron održati govor, a u utorak u Minster na zapadu Nemačke.

Posle posete Minsteru uslediće sastanak između Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i ministara dve zemlje u rezidenciji nemačke vlade, nedaleko od Berlina.   

Tanjug/AP/Kay Nietfeld

 

Makron je danas izjavio da se tokom decenija često govorilo o problemima u francusko-nemačkim odnosima, ali da su "Francuska i Nemačka zajedno postigle izvanredne stvari - one su u srcu ove Evrope".

On je ponovio upozorenje da bi Evropa mogla da "umre" ako ne uspe da izgradi sopstvenu snažnu odbranu dok traje ruski rat u Ukrajini ili ako ne preduzme velike trgovinske i ekonomske reforme kako bi mogla da se "takmiči" sa Kinom i SAD.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa