Evropa

Evropska komisija: Ukrajina i Moldavija ispunile sve kriterijume za početak pregovora sa EU

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

16:02

Evropska komisija: Ukrajina i Moldavija ispunile sve kriterijume za početak pregovora sa EU
Evropska komisija: Ukrajina i Moldavija ispunile sve kriterijume za početak pregovora sa EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, saopštila je Evropska komisija, nakon što je ukrajinski premijer Denis Šmihalj poručio da bi pregovori mogli da počnu kasnije ovog meseca.

"Odluka je sada u rukama država članica, na njima je da usvoje pregovarački okvir. Kada se ovaj korak odradi, prerogativ je predsedništva EU da sazove međuvladinu konferenciju kako bi se zvanično označio početak pregovor", rekla je portparolka Evropske komisije za proširenje Ana Pisonero.

O proceni Komisije dalje će raspravljati eksperti u radnim grupama, a sledeće nedelje o tome će razgovarati ambasadori vlada EU.

Sve države članice EU moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, a Belgija, koja predsedava EU po principu rotacije do kraja juna, pravi aranžmane za međuvladine konferencije sa Ukrajinom i Moldavijom koje će se održati 25. juna u Luksemburgu, ukoliko bude jednoglasna podrška.

Podrška svih 27 država EU nije zagarantovana jer Mađarska, koja održava tople veze sa Rusijom i koja je kritikovala kandidaturu Ukrajine za članstvo, sumnja u procenu Komisije da je Ukrajina spremna i želi da vidi još neke stavke u pregovaračkim okvirima, prenosi Rojters.

Belgija i Komisija žele da postignu dogovor u junu, pre nego što Mađarska preuzme šestomesečno rotirajuće predsedavanje 1. jula, jer diplomate EU očekuju da će Budimpešta odložiti ceo proces do 2025. godine.

Kijev je podneo zahtev za članstvo u EU nekoliko nedelja nakon ruske invazije u februaru 2022. i dobio je status kandidata četiri meseca kasnije.

Uprkos efektima rata, koji je razorio ekonomiju i primorao milione da napuste svoje domove, ukrajinska vlada sprovodi sveobuhvatne reforme koje je preporučila EU, uključujući uvođenje antikorupcijskih mera i propisa za javne uprave i bezbednost hrane, piše britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa