Evropa

Makron raspustio vladu posle rezultata izbora u EP: Partije koje brane Evropu nisu ostvarile dobar rezultat

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2024

-

21:29

Makron raspustio vladu posle rezultata izbora u EP: Partije koje brane Evropu nisu ostvarile dobar rezultat
Makron raspustio vladu posle rezultata izbora u EP: Partije koje brane Evropu nisu ostvarile dobar rezultat - Copyright Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je večeras da raspušta vladu te zemlje i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

''Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamena. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja'', rekao je Makron u video obraćanju nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament, na kojima je njegova stranka ''Preporod'' pretrpela poraz od krajnje desne stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen.

Makron je istakao da je na izborima za Evropski parlament ''naučena glavna lekcija'', odnosno da ''partije koje brane Evropu'' nisu ostvarile dobre rezultate.

''Ova odluka bolja je od svih aranžmana, svih iznuđenih rešenja. Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti. Znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umesto da samo u njoj učestvujete'', rekao je francuski predsednik.

Le Pen: Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje

Liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je večeras odluku predsednika Emanuela Makrona da se u toj zemlji održe novi parlamentarni izbori, nakon što je njegova stranka Preporod doživela poraz na izborima za Evropski parlament.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

"Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim nacionalnim izborima", rekla je Le Pen, prenosi Rojters.

Prema trenutnim rezultatima, Makronov "Preporod" osvojio je 15,2 odsto glasova, dok je "Nacionalno okupljanje" osvojila je oko 32 odsto glasova, što je povećanje za 10 odsto u odnosu na poslednje izbore za Evropski parlament ​​2019. godine, što je postavlja kao favorita na predsedničkim izborima 2027. godine.

Komentari (0)

Evropa