Evropa

Kina danas u fokusu G7, papa se pridružuje sastanku o veštačkoj inteligenciji

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

09:30

Kina danas u fokusu G7, papa se pridružuje sastanku o veštačkoj inteligenciji
Kina danas u fokusu G7, papa se pridružuje sastanku o veštačkoj inteligenciji - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

veličina teksta

Aa Aa

U italijanskom letovalištu Borgo Enjacija danas se nastavlja samit G7, a očekuje se da fokus bude na Kini. Na samitu će danas učestvovati i papa Franja, što će biti prvi put u istoriji da poglavar Rimokatoličke crkve prisustvuje radnom sastanku G7. Papa Franja će učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI), navodi Rojters.

Osim što će održati govor o veštačkoj inteligenciji, papa će imati više bilateralnih sastanaka, uključujući i sastanke sa predsednicima SAD, Ukrajine i Turske.

"Ovo je istorijski dan... To je prvi put da je papa na G7. Ponosna sam da će se to dogoditi pod italijanskim predsedavanjem," izjavila je juče italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Lideri G7 će takođe razgovarati o imigraciji, ključnom pitanju za Meloni, koja teži suzbijanju ilegalnih migracija iz Afike, a pokrenula je plan razvoja na kontinentu kako bi se pozabavila osnovnim uzrokom odlazaka, navodi Rojters.

Agencija dodaje da se očekuje da će lideri izraziti zabrinutost zbog viška industrijskih kapaciteta Kine i podrške te zemlje Rusiji. EU je u utorak saopštila da će od jula uvesti dodatne carine do 38,1 odsto na uvezene kineske električne automobile, dok je Peking najavio da će preduzeti mere da zaštiti svoje interese.

Samit G7 počeo je juče, a prvog dana postignut je dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu. Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen su poručili da je taj zajam signal za ruskog predsednika Vladimira Putina da ne treba da očekuje da Moskva pobedi u konfliktu u Ukrajini.

Predsednici SAD i Ukrajine Džozef Bajen i Volodimir Zelenski potpisali su  desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine, a Zelenski je potpisao i bilateralni sporazum sa premijerom Japana Fumio Kišidom, o saradnji između Kijeva i Tokija.

Mnogi lideri će napustiti Italiju kasno danas, uključujući Bajdena, a Meloni je poručila da su se već dogovorili oko zaključaka samita, koji će biti usvojeni  na kraju dana. U subotu će biti održani bilateralni sastanci lidera i zvaničnika koji ostanu u Italiji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa