Evropa

Švedska, u razmeni zatvorenika, oslobodila bivšeg iranskog zvaničnika Hamida Nurija

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2024

-

16:10

Švedska, u razmeni zatvorenika, oslobodila bivšeg iranskog zvaničnika Hamida Nurija
Švedska, u razmeni zatvorenika, oslobodila bivšeg iranskog zvaničnika Hamida Nurija - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je, u okviru razmene zatvorenika sa Iranom, oslobodila bivšeg osuđenog iranskog zvaničnika Hamida Nurija, izjavio je danas najviši iranski zvaničnik za ljudska prava Kazem Garib Abadi.

Abadi je napisao na platformi X da će Nuri, koji je osuđen zbog učešća u masovnom pogubljenju političkih zatvorenika u Iranu 1988. godine, biti vraćen u Iran za nekoliko sati. 

Odvojeno, švedski premijer Ulf Kristerson objavio je da je Iran oslobodio švedske zatvorenike Johana Floderusa i Saeda Azizija i da se oni avionom vraćaju u Švedsku.

Švedska je oslobodila Nurija koga je sud u Stokholmu osudio na doživotnu robiju zbog zločina počinjenih u zatvoru nedaleko od Teherana 1988. godine u kojem je radio.

Johan Floderus je švedski diplomata i zvaničnik EU koji je uhapšen na međunarodnom aerodromu u Teheranu 2022. godine, kada je posetio Iran tokom odmora. 

On je iste godine optužen da je prekršio mere za bezbednost zemlje.

Šezdesetogodišnjeg Saeda Azizija, koji ima dvojno državljanstvo - švedsko i iransko - iranske vlasti uhapsile su u njegovom domu, nakon što se vratio iz Švedske. 

Njegov advokat je ranije rekao da je njegovo zdravlje pogoršano.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa