Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Povlačenje Rusije iz Ukrajine preduslov za mirovne pregovore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2024

-

09:40

RAT U UKRAJINI Zelenski: Povlačenje Rusije iz Ukrajine preduslov za mirovne pregovore
RAT U UKRAJINI Zelenski: Povlačenje Rusije iz Ukrajine preduslov za mirovne pregovore - Copyright EPA-EFE/Oleg Petrasiuk

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 844 dana. U švajcarskom letovalištu Birgenštok danas se održava drugi dan  mirovnog samita o Ukrajini, na kojem su bili prisutni brojni premijeri ili šefovi država, osim Bajdena i predstavnika Kine i Rusije. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da zamrzavanje konflikta u Ukrajini nije rešenje, već recept za buduće ratove, dok je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džejk Saliven, izjavio da je ruski mirovni predlog potpuno apsurdna vizija.Francuski predsednik Makron nazvao je rat u Ukrajini "globalnim problemom". Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na samitu da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja na drugom mirovnom samitu.

Ključni događaji:

  • Počeo mirovni samit o Ukrajini, Fon der Lajen protiv zamrzavanja konflikta
  • Makron: Rat u Ukrajini je globalni problem
  • Haris: Putin nije pozvao na mirovne pregovore, već na predaju Ukrajine
  • Fon der Lajen: Zamrzavanje konflikta nije odgovor, to je recept za buduće ratove
  • Saliven: Mirovni predlog Rusije za Ukrajinu je potpuno apsurdna vizija

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

 

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.49 Tramp: Zelenski je najveći trgovac od svih političara

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski možda najveći trgovac od svih političara jer svaki put kada dođe u SAD ode sa 60 milijardi dolara.

Tramp je to rekao u subotu u obraćanju na konvenciji republikanaca u Detroitu u američkoj državi Mičigen. 

"Ali, on je najveći trgovac svih vremena", naveo je Tramp, misleći na Zelenskog, preneo je američki medij American Wire. 

Tramp je tvrdio da će moći da reši sukob u Ukrajini između predsedničkih izbora u SAD 5. novembra i svog prvog dana u potencijalnom drugom mandatu.

 "To ću rešiti pre nego što preuzmem Belu kuću kao izabrani predsednik", obećao je Tramp

profimedia

 

22.04 Fon der Lajen: Put ka miru u Ukrajini zahtevaće strpljenje i odlučnost

Samit održan tokom vikenda u Švajcarskoj približio je mir Ukrajini ali "pravi" mir neće biti postignut u jednom koraku, put do toga zahtevaće strpljenje i odlučnost, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Znamo da mir u Ukrajini neće biti postignut u jednom koraku, biće to putovanje", rekla je ona posle završenih razgovora u Švajcarskoj.

"To nisu bili mirovni pregovori jer (predsednik Rusije Vladimir) Putin nije ozbiljan u vezi sa okončanjem rata insistirajući na kapitulaciji, on insistira na ustupanju ukrajinske teritorije, čak i one teritorije koja danas nije okupirana", rekla je ona.

22.00 Sijarto: Mađarska je spremna da bude posrednik s Rusijom u interesu mira

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas na globalnom mirovnom samitu za Ukrajinu u Švajcarskoj da je Mađarska spremna da, s obzirom na to da je sačuvala otvorene kanale komunikacije s Rusijom, prenese poruke Moskvi kao posrednik u interesu mira i spasavanja života.

"Mađarska je već primila više od 1,3 miliona ukrajinskih izbeglica", rekao je Sijarto, navodeći da je njegova zemlja obezbedila pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju za ukrajinske porodice.

Sijarto je istakao da deca iz ukrajinskih porodica trenutno pohađaju 1.600 škola i vrtića, saopštilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova. 

TANJUG/ STR/ nr

 

21.35 Mnogi Ukrajinci zbog nestanka struje koriste agregate, zbog buke zaprećene kazne

U Ukrajini, zbog nestanka struje, mnogi stanovnici traže alternativne izvore električne energije, a uglavnom biraju agregate, koji se postavljaju na balkon, ali zbog takve odluke mogu da plate kaznu do 13 evra zbog visokog nivoa buke. Takođe, ugradnja agregata u stanu može biti opasna odluka, jer se može zapaliti ili čak eksplodirati, prenela je agencija Unian.

Prema propisima za zaštitu od požara, generatori struje mogu se postavljati samo na otvorenom, a takođe, prema propisima, moraju stajati na udaljenosti od najmanje šest metara od prozora, vrata i garaža. Kazne za visok nivo buke koju proizvode agregati za struju izriču se nakon što komšije prijave policiji svoje žalbe, nakon čega se predmet upućuje sudu koji odlučuje o eventualnom plaćanju kazne.

18.58 Zelenski: Želeo bih da Kina bude prijatelj Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi želeo da Kina bude prijatelj Ukrajine. 

Zelenski je rekao, na konferenciji za novinare nakon globalnog mirovnog samita u Švajcarskoj, odgovarajući na pitanje kineskog novinara da li je Kina neprijatelj ili partner Ukrajine, da Ukrajina nikada nije nazivala Kinu neprijateljem, ali da bi volela da ona njoj bude prijatelj.

 "Ukrajina nikada nije rekla da je Kina njen neprijatelj. I molim vas da ne govorite takve stvari. Ja uvek kažem da je ukrajinski neprijatelj broj jedan (ruski predsednik Vladimir) Putin jer nas je on napao. Govoreći o prijateljima, verujem da su prijatelji oni koji pomažu u teškim vremenima i voleo bih da Kina postane prijatelj Ukrajine", naveo je Zelenski, prenela je Ukrajinska pravda.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

17.22 Zelenski: Povlačenje Rusije iz Ukrajine preduslov za mirovne pregovore

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na kraju globalne Mirovne konferencije o Ukrajini održane u švajcarskom gradu Birgenštoku da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije kako bi "već sutra počeli mirovni pregovori", ali, prema njegovim rečima Rusija i njeno rukovodstvo "nisu spremni za pravedan mir".

Zelenski je izjavio da bi prisustvo Rusije na drugom mirovnom samitu o Ukrajini pokazalo "njihovu volju za mir, njihovu želju da stave tačku na rat".

Ukrajinski predsednik je ukazao da bi Kina, koja je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj, trebalo direktno da saopšti Ukrajini svoje mirovne predloge umesto što to čini preko medija, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio svim učesnicima mirovnog samita što su zajedno napravili prve korake ka miru, podsetivši da je na skupu u Birgenštoku učestvovala 101 država i međunarodna organizacija. 

16.23 Zaključci mirovnog samita: Za mir u Ukrajini neophodno učešće i dijalog svih strana

Rat u Ukrajini izaziva "ljudske patnje i razaranja velikih razmera", ali za put ka miru je potrebno učešće svih strana, navodi se između ostalog u završnom saopštenju nakon globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj.

Ovo saoštenje je podržala većina zemalja učesnica koje su prisustvovale samitu iako neke nisu stavile svoj potpis na dokument, poput Saudijske Arabije i Indije, prenosi Reutres. Opširnije pročitajte OVDE

Tanjug AP/Urs Flueeler/Keystone via A

 

15.47 Kanada najavila ministarski samit o žrtvama rata u Ukrajini

Kanada planira da u narednom periodu organizuje međunarodni skup ministara spoljnih poslova posvećen žrtvama rata u Ukrajini, najavio je danas kanadski premijer Džastin Trudo. Kanadski premijer je ovu inicijativu najavio tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim liderima koji su učestvovali na globalnoj Mirovnoj konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Urs Flueeler/Keystone via AP

 

15.30 Deklaraciju mirovnog samita o Ukrajini potpisalo 80 zemalja,ne i zemlje BRIKS-a

Završnu deklaraciju Samita o miru u Ukrajini, koji se održava u Švajcarskoj, potpisalo je 80 zemalja, ali ne i zemlje BRIKS-a, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, prenose švajcarski mediji. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je ranije u nedelju da je tekst deklaracije sa Samita o miru o Ukrajini spreman i da su svi principijelni stavovi Kijeva uzeti u obzir. Kako javlja švajcarski RTS, završnu deklaraciju potpisalo je 85 država i institucija od stotinak delegacija koje su učestvovale na skupu u švajcarskom letovalištu Birgenštok, blizu Lucerna.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Michael Buholzer/Keystone via AP

 

15.20 Zelenski se nada brzim rezultatima nakon mirovne konferencije u Švajcarskoj

Podrška zapadnih i drugih svetskih lidera na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj miru u Ukrajini održanoj u švajcarskom gradu Birgenštoku pokazuje Ukrajini da se može obnoviti primena međunarodnog prava, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekavši da se nada "brzim rezultatima nakon mirovne konferencije".

"Nadam se da možemo postići rezultate što je pre moguće", rekao je ukrajinski predsednik na plenarnom zasedanju, prenosi Rojters navodeći da je Zelenski izrazio uverenje da će svi u svetu uvideti da se povelja UN može primenjivati u punoj efikasnosti.

Tokom izlaganja Zelenski je najavio da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja sukoba na drugom mirovnom samitu.

"Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata", rekao je Zelenski, preneo je ranije "Kyiv Independent".

Predsednica Švajcarske Viola Amherd ukazala je tokom svog uvodnog izlaganja da je cilj okupljanja u Birgenštoku da se definiše okvir za "sveobuhvatan, pravičan i trajan mir za Ukrajinu na osnovu međunarodnog prava i Povelje UN" istakavši da je mirovni proces koji ne uključuje Rusiju "nemoguć".

Tanjug AP/Michael Buholzer/Keystone via AP

 

14.26 Nekoliko stotina LGBT ukrajinskih vojnika i njihovih pristalica na protestu u Kijevu

Nekoliko stotina LGBT ukrajinskih vojnika i onih koji su došli da ih podrže protestovalo je danas u centru Kijeva kako bi zatražili više prava i istakli svoje zasluge u ratu s Rusijom.

Vojnici, od kojih su mnogi na svojim uniformama nosili oznake duge i jednoroga, pozvali su vladu da im zvanično dodeli partnerska prava, prenosi AP.

Događaj su opisali kao Marš jednakosti, koji je organizovan pod jakim policijskim obezbeđenjem zbog pretnji kontrademonstracija.

Američka agencija ocenjuje da je uloga LGBT pripadnika u vojsci Ukrajine zaslužna za promenu stavova javnosti prema istospolnim partnerstvima u društveno konzervativnoj zemlji.

Aktivisti traže zakonske reforme kako bi se osobama u istopolnim zajednicama omogućilo da donose medicinske odluke za ranjene vojnike i pokopaju žrtve rata.

Organizatori su se suočili s poteškoćama u organizaciji. Kijevske vlasti odbile su peticiju da se dopusti održavanje skupa na stanici metroa, a osudila ga je i Ukrajinska pravoslavna crkve.

13.35 Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Zagornoje u Zaporoškoj oblasti

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Zagornoje u Zaporoškoj oblasti, saopštila je pres služba ruskog ministarstva odbrane.

"Jedinice u sastavu operativne grupe Istok oslobodile su selo Zagornoje u oblasti Zaporožja i zauzele povoljnije borbene položaje", navodi se u izveštaju i dodaje da je ta vojna formacija razbila ljudstvo i opremu 58. motorizovane pešadijske brigade oružanih snaga Ukrajine, 123. odbrambene brigade i 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine u oblastima Novoselkovke (Zaporoška oblast), Urožajna i Vladimirovke (DPR), prenosi RIA Novosti.

Na ovom delu fronta, izbačeno je iz stroja 135 pripadnika oružanih snaga Ukrajine, jedno borbeno oklopno vozilo, dva britanska topa – samohodno artiljerijsko oruđe AS-90 Braveheart i haubica FH-70, kao i dve stanice za elektronsko ratovanje Bukovel-AD.

Zagornoje je četvrto naselje nad kojim su ove nedelje ruske trupe preuzele kontrolu pošto je 10. juna grupa Vostok oslobodila Staromajorskoje, a sledećeg dana grupa Zapad je oslobodila Artemovku u LNR i Timkovku u Harkovskoj oblasti.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

13.07 Peskov: Putin ne odbacuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin ne odbacuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom, imajući u vidu da u Ukrajini postoje legitimni organi vlasti.

"Putin ne odbija ništa. On ne odbacuje mogućnost pregovora. On kaže da tamo postoje legitimni organi, u skladu sa ustavom zemlje", rekao je Peskov, a prenosi RIA Novosti.

On je dodao da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije osoba sa kojom može da se utvrdi pisani dogovor jer bi to, kako je naveo, "de jure bilo nelegitimno".

Govoreći o uslovima za početak mirovnih pregovora koje je Putin izneo u petak - povlačenje ukrajinskih trupa iz novih regiona Rusije i trajno odricanje od članstva u NATO, Peskov je rekao da to nije bio ultimatum, već mirovni predlog.

"To nije bio ultimatom, to je bio mirovni predlog, koji je iznet uzimajući u obzir realnost na terenu", naveo je Peskov.

On je dodao da su sporazumi na papiru plod veoma složenih stručnih pregovora, balans interesa i uzimanje u obzir realnosti na terenu, dodajući da će tako biti i ovog puta.

Tanjug/AP/Vladimir Voronin

 

12.05 Zelenski: Ujedinjeni svet je svet mira

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je liderima i zvaničnicima što su prisustvovali mirovnom samitu u Švajcarskoj.

"Ujedinjeni svet je svet mira, svet koji zna kako da uradi pravu stvar. Zahvaljujem se svima koji su radili za ovaj dan – svakom lideru, svim timovima i savetnicima lidera, svim zemljama. Naše jedinstvo ovde dokazuje da sama ideja međunarodnog prava ostaje živa i delotvorna", naveo je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

 

 

11.31 Kuleba o samitu u Švajcarskoj: Stavovi Kijeva "razmotreni"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je tekst završnog saopštenja sa mirovnog samita održanog ovog vikenda završen. On je rekao da su stavovi Kijeva razmotreni i rekao novinarima u letovalištu Burgenštok u Švajcarskoj da je tekst kompletan i "izbalansiran". On je takođe rekao da se na dvodnevnom događaju nije razgovaralo o alternativnim mirovnim planovima, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

09.40 Ruska vojska napala Sumsku oblast, zabeleženo 27 eksplozija

U noći i između subote i nedelje, ruske trupe su osam puta granatirale pogranične zajednice Sumske oblasti, zabeleženo je 27 eksplozija, objavila je Sumska oblasna vojna uprava na Telegramu, prenosi Ukrinform.

"Rusi su izvršili osam napada na pogranična područja i naselja Sumske oblasti. Zabeleženo je 27 eksplozija. Granatirana su naseljena mesta Hotin, Velika Pisarovka, Esman i Sredina-Buda", navodi se.

09.10 Meloni saopštila koje zemlje će najpre dati novac za Ukrajinu

Zemlje Evropske unije za sada neće biti direktno uključene u kredit od 50 milijardi dolara koji G7 planira da podigne za Ukrajinu, koristeći prihode od zamrznute ruske imovine. To je izjavila italijanska premijerka Đorđa Meloni, prenosi Ukrinform pozivajući se na Rojters.

Tanjug AP/Domenico Stinellis

 

"Kredit od oko 50 milijardi već su najavile (i daće) SAD, kao i Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, a verovatno i Japan, u granicama svojih ustavnih ograničenja", rekla je Meloni, precizirajući da zemlje Eu ne učestvuju u ovom zajmu.

08.00 Drugi dan mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj

U švajcarskom gradu Birgenštoku nastavlja se mirovni samit o Ukrajini koji je počeo juče. Švajcarska predsednica Viole Amherd izjavila je da od samita očekuje prve konkretne korake ka miru. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na samitu da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja na drugom mirovnom samitu. Zelenski je rekao da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi Kijev Indipendent.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

06.50 Makron: Rat u Ukrajini je globalni problem

Predsednik Francuske Emanuel Macron rekao je tokom zatvaranja jučerašnje sesije Mirovne konferencije o Ukrajini u švajcarskom gradu Brigenštoku da je rat u Ukrajini globalni problem.

Tanjug AP/Urs Flueeler/Keystone via AP

 

"Ovaj rat je globalni problem", rekao je Makron i istakao da su ključne teme konferencije oko kojih je važno okupiti sve svetske lidere "bezbednost hrane, nuklearna sigurnost i humanitarne teme", prenos sajt 20minutes.ch.

06.45 Saliven: Mirovni predlog Rusije za Ukrajinu je potpuno apsurdna vizija

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džejk Saliven, izjavio je juče da poslednji mirovni predlog Rusije za Ukrajinu vodi "ka daljoj dominaciji te zemlje" i da se radi o "potpuno apsurdnoj viziji".

On je, takođe, rekao novinarima da je odsustvo Kine sa Samita o miru u Ukrajini verovatno rezultat poziva Rusije da ne prisustvuju, preneo je Rojters.

06.40 Haris: Putin nije pozvao na mirovne pregovore, već na predaju Ukrajine

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je juče na otvaranju globalnog mirovnog samita za Ukrajinu, koji se održava u Švajcarskoj, da ruski predsednik Vladimir Putin u petak nije pozvao na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Haris je istakla da će SAD nastaviti da rade na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih nacija i volji naroda Ukrajine.

06.20 Počeo mirovni samit o Ukrajini, Fon der Lajen protiv zamrzavanja konflikta

U švajcarskom letovalištu Birgenštok juče je počeo mirovni samit o Ukrajini, na čijem otvaranju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila da zamrzavanje konflikta u Ukrajini nije rešenje, već recept za buduće ratove.

"Zamrzavanje konflikta danas, sa stranim vojnim trupama koje okupiraju ukrajinsku zemlju, nije odgovor. To je recept za buduće ratove. Umesto toga, potrebno je podržati sveobuhvatan, pravedan i održiv mir za Ukrajinu. Onaj koji vraća suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajini", poručila je Fon der Lajen, preneo je Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa