Evropa

Borelj: Trenutna situacija je "katastrofa" i za Avganistance i Zapad

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/08/2021

-

16:57

Borelj: Trenutna situacija je "katastrofa" i za Avganistance i Zapad
Borelj: Trenutna situacija je "katastrofa" i za Avganistance i Zapad - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Evropskog parlamenta poručili su danas da bi Evropa trebalo da pruži humanitarnu pomoć Avganistancima i razmotri formiranje nove politike prema Avganistanu.


To je zaključeno na sastanku Odbora za spoljne poslove sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, na kome se razgovaralo o situaciji u Avganistanu i sa kojeg je poručeno da Evropa treba da pruži humanitarnu pomoć i deluje jedinstveno.

Na sastanku Borelj je istakao da je trenutna situacija "katastrofa" za Avganistance i Zapad, a da je sada prioritet evakuisati sve Avganistance koji su radili za evropske institucije, što je ujedno i "moralna dužnost" EU, prenosi Hina.

Mnogi su na sastanku ukazali na potrebu razvijanja nove evropske politike prema Avganistanu i drugim zemljama Srednje Azije.

"Treba nam novi pristup prema Avganistanu jer će novi igrači pokušati da popune politički vakum u zemlji", kazao je Dejvid Mekalister, predsednik Odbora za spoljne poslove, a u tom je kontekstu posebno apostrofirao Rusiju i Kinu.

Borelj je ocenio da dolazak talibana na vlast u Avganistanu predstavlja "najvažniji geopolitički događaj" od Krimske krize 2014. godine i "novu priliku" za Kinu, Rusiju i Tursku koje će je iskoristiti da bi proširile svoj uticaj u centralnoj Aziji.

Sporne Bajdenove izjave

On je nazvao nedavne izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena o izgradnji nacije u Avganistanu „spornim“ i okrivio američku administraciju zbog toga što su finansijska ulaganja dala vrlo skromne rezultate u toj zemlji.

Borelj je to rekao u obraćanju evropskim poslanicima na video sastanku koji je bio posvećen trenutnoj situaciji u Avganistanu.

On je izrazio zbunjenost zbog nedavne Bajdenove izjave da je američka intervencija u Aganistanu oduvek sprečavala teroristički napad na SAD i da "nikada nije trebalo da stvara jedinstvenu centralizovanu demokratiju", prenosi Politiko.

"Učinili smo mnogo kako bismo izgradili državu u Avganistanu ... državu koja bi mogla da garantuje vladavinu prava i poštovanje prava i osnovnih sloboda", rekao je Borelj.

Dodao je da ono što se sad dogodilo pokreće mnoga pitanja o dvadesetogodišnjem angažovanju Zapada u Avganistanu i šta su oni mogli da postignu u zemlji.

Takođe šef diplomatije EU podsetio je da je glavni cilj američkog i međunarodnog angažovanja bila borba protiv Al-Kaide nakon napada 11. septembra, ali da su se postepeno kolektivne ambicije preusmerile ka izgradnji moderne države Avganistan.

Borelj je pozvao američke zvaničnike da budu oprezni u pogledu svoje podrške stvaranju "vlade nacionalnog jedinstva" sa talibanima i bivšim članovima vlade.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa