Evropa

Veliko prisustvo policije na Paradi ponosa u Poljskoj

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2021

-

21:04

Veliko prisustvo policije na Paradi ponosa u Poljskoj
Parada ponosa u Poljskoj - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Skupovi podrške pravima LGBT populacije održani su danas, uz veliko prisustvo policije, pored katoličkog manastira u Čenstohovi i u Gdanjsku, na baltičkoj obali.

Ogromno policijsko prisustvo na ovim skupovima, koje je uključivalo i konjicu, bilo je potrebno kako bi sprečilo eventualne sukobe sa ekstremno desničarskim grupama, koje su okupljenima uzvikivale anti-LGBT slogane, prenosi AP.

Bilo je ranijih slučajeva nasilja krajnje desničarskih grupa protiv Parada ponosa u Poljskoj, posebno u Čenstohovi, a današnja, treća po redu na ovom mestu, bila je neometana, iako su krajnje desničarski aktivisti došli iz drugih gradova da pokažu svoje protivljenje.

Na današnjem LGBT skupu u Gdanjsku prisustvovali su gradonačelnica Aleksandra Dulkievič i ambasadori nekih zemalja Evropske unije.


Poljska regionalna skupština odlučila je u četvrtak da ne povuče odluku iz 2019. godine kojom se promovišu "zone bez LGBT populacije", uprkos tome što je od Evropske komisije dobila upozorenje da će više od 2,5 milijarde evra biti povučeno iz sredstava EU.

Regionalno veće Malopoljske, južne regije Poljske, glasalo je protiv predloga opozicije da se povuče rezolucija iz 2019. godine, koja je ovo područje proglasila slobodnim od "LGBT ideologije".

Brojne lokalne vlasti u Poljskoj proglasile su se za slobodne "LGBT ideologije", jer su prava homoseksualaca postala pitanje visokog ranga i dovela su do duboke podeljenosti u pretežno katoličkoj zemlji pod konzervativnom nacionalističkom vladom, navodi Asošijejted pres.

Komentari (0)

Evropa