Evropa

Loše vesti za demohrišćane: Nemačka vladajuća koalicija za 30 dana izgubila osam odsto podrške birača

Komentari

Autor: FoNet

23/08/2021

-

23:18

Loše vesti za demohrišćane: Nemačka vladajuća koalicija za 30 dana izgubila osam odsto podrške birača
Armin Lašet - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Mesec dana pre parlamentarnih izbora u Nemačkoj za vladajuću Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU) perstpektiva nije sjajna, jer je u proteklih 30 dana izgubila čak osam odsto podrške birača i trenutno je izjednačena sa Socijaldemokratama (SPD).

Istraživanje javnog mnjenja, koje je za Bild uradila agencija INSA, pokazuje da vladajuća koalicija i SPD sada imaju podršku 22 odsto birača, a pre samo mesec dana CDU i CSU je podržavalo 30 odsto biračkog tela, preneo je Politiko.

Da bi pokušala da zaustavi taj sunovrat, kancelarka Angela Merekel se u subotu na stranačkom skupu u Berlinu pridružila svom nasledniku na čelu stranke Arminu Lašetu, koga je nazvala "budućim kancelarom".

Iako se doskora smatralo da je Lašet siguran naslednik Merkelove i na čelnoj funkciji u državi, njegov protivkandidat iz SPD Olaf Šolc sada ima gotovo podjednake šanse da postane kancelar.

Zbog toga su demohrišćani počeli da se pitaju da li bi bilo bolje da Lašetovo mesto u poslednjem trenutku zauzme premijer Bavarske Markus Zeder, mada je on više puta rekao da to ne bi prihvatio.

Pad su doživeli i Zeleni, za koje se pre dva meseca mislilo da bi čak mogli da budu pobednici na izborima, ali im je sada podrška pala na manje od 18 odsto. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa