Evropa

Novi znak kod popularnog mesta na norveško-ruskoj granici zbunio nadležne i turiste

Komentari

Autor: The Moscow times

27/08/2021

-

20:21

Novi znak kod popularnog mesta na norveško-ruskoj granici zbunio nadležne i turiste
Granica Norveške i Rusije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi znak, sa natpisom "Ne vršite nuždu prema Rusiji" postavljen je na jednu od najposećenijih lokacija duž norveško-ruske granice, gde se posetioci zasutavljaju da bi napravili selfije. Na ovoj lokaciji, sa norveške strane, preko potoka, vidi se ruska teritorija.

Znak se nalazi se na putu do sela Grense Jakobselv i postavljen je kao upozorenje, jer je u pojedinim delovima granica udaljena samo nekoliko metara preko potoka, prenosi "The Moscow times".

Norveški komesar za granicu Jens Hoilund rekao je za "The Barents Observer" da nije uočio nikakve "posebne događaja u poslednje vreme" koji bi izazvali postavljanje ovog znaka.

Rekao je da su vojni graničari često u ovom području kako bi upozorili posetioce pre nego što se "takvi pokušaji pretvore u incident".

"Policija, graničari i granični komesarijat pokušaće da spreče incidente koji bi mogli dovesti do kršenja sporazuma sa Rusijom, uključujući uvredljivo ponašanje“, rekao je Hoilund.

On je upozorio sve koji putuju u pogranična područja da se temeljno upoznaju sa važećim propisima i jasno stavio do znanja da će svi incidenti biti prijavljeni policiji.

Selo Grense Jakobselv je popularna destinacija i za lokalno stanovništvo i za turiste.

Znakovi duž puta skreću pažnju posetiocima kako da se ponašaju, ali znak "Ne vršite nuždu prema Rusiji" je nov.

Norveški zakon o granici sa istočnim susedom, iz 1950. godine, propisuje šta građani smeju, a šta ne smeju da rade u pograničnim oblastima. U članu 3, zakon kaže da nije dozvoljeno "uvredljivo ponašanje duž granice usmereno na susednu državu ili njene vlasti", piše "The Moscow times".

Za kršenje ovog zakona sledi novčana kazna ili kazna zatvora do tri meseca.
Upitan o mogućim kaznama za vršenje nužde na granici, Hoilund je rekao da je na policiji da odluči.

"U takvim slučajevima, preti novčana kazna, od najmanje 3.000 kruna, što je oko 290 evra.
Pre nekoliko godina, graničari su pritvorili četiri osobe u istoj oblasti nakon što su bacili kamenje preko ruske granice.

Takođe, prošle zime, žena koja je pružila levu ruku preko ruske granice kažnjena je sa 772 evra.

Niko od zvaničnika ne zna ko je postavio novi znak. Međutim, rekao je Hoilund, "postavljen je na mestu gde se turisti često zaustavljaju i prave prvo zaustavljanje nakon duge vožnje. Verovatno su neki pali u iskušenje da vrše nuždu na tom području. On je napomenuo da je to područje pod video-nadzorom.

Norveška kopnena granica sa Rusijom od 197,7 kilometara verovatno je najmirnija ruska spoljna granica.

Nepromenjena od kada je dogovorena 1826. godine, granica je simbol mira jer je Norveška jedini sused sa kojim Rusija nije ratovala.

Komentari (0)

Evropa