Evropa

EU zahteva istragu o prinudnom sletanju aviona u Minsk, Belorusija odbacuje optužbe

Komentari

Autor: RTE, T.T.

24/05/2021

-

09:08

EU zahteva istragu o prinudnom sletanju aviona u Minsk, Belorusija odbacuje optužbe
EU zahteva istragu o prinudnom sletanju aviona u Minsk, Belorusija odbacuje optužbe - Copyright EPA/ANDY RAIN

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija zatražila je međunarodnu istragu zbog prinudnog sletanja aviona kompanije Rajaner u glavni grad Belorusije Minsk. Formirana je i istražna komisija u Belorusiji, ali iz ove zemlje odbacuju optužbe Zapada i navode da ovaj slučaj treba posmatrati sa stanovišta bezbednosti. Univerzitet u Viljnusu saopštio da je sa Potaševičem privedena i jedna njihova studentkinja.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj je rekao da su, izvršavajući pprinudni akt sletanja aviona, beloruske vlasti ugrozile su sigurnost putnika i posade.

Lideri EU trebalo bi da razgovaraju o dodatnim sankcijama protiv Belorusije na samitu koji počinje danas u Briselu.

"Međunarodna istraga o ovom incidentu mora biti sprovedena da bi se utvrdilo svako kršenje međunarodnih vazduhoplovnih pravila", navodi se dalje u saopštenju.

EU i SAD upozorile su Belorusiju da će snositi posledice.

Podsetimo, avion je bio na putu iz Grčke u Litvaniju kada je pilotu naređeno da sleti u Minsk kako bi tamošnje vlasti mogle da uhapse opozicionog aktivistu Romana Protaševiča koji je često govorio protiv Aleksandra Lukašenka i njegove vlade.

Posadi aviona rečeno je da se u letelici nalazi bomba i naređeno im je da slete dok ih je beloruski ratni avion pratio.

Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Posle nekoliko sati provedenih u Belorusiji, avion je mogao da nastavi svoje dalje putovanje, sletevši sinoć u 18:25 u Vilnjus. 

Inače, incident dolazi u jeku napora beloruskih vlasti da pojačaju akcije protiv opozicije koja je postala sve glasnija od istorijskih protesta nakon predsedničkih izbora prošle godine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će ovaj incident imati posledice i pozvala da odgovorni budu sankcionisani.

EPA/ IAN LANGSDON

 

Takođe, predsedavajući Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta Tom Tjudždhat pozvao je sve civilne aviokompanije da prestanu da lete iznad Belorusije nakon što je, kako je rekao, delo "avio-otmice" predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Moramo zaustaviti sve letelice koje preleću Belorusiju", rekao je Tjudždhat za radio "Times".

I austrijski kancelar Sebastian Kurc osudio je danas prinudno sletanje aviona kompanije Rajaner na aerodrom u Minsku, kao i hapšenje opozicionog blogera Romana Protaševiča, i istakao da to mora biti prva tačka današnjeg samita EU. On je istakao da podržava stav da se Belorusija stavi na dnevni red Saveta EU.

Formirana komisija u Belorusiji

Kada je reč o reakcijama u Belorusiji, formirana je komisija za istragu prinudnog sletanja aviona. U Ministarstvu saobraćaja i veza je rečeno za RIA Novosti da će rezultati istrage uskoro biti objavljeni. 

Pres sekretar Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz rekao je da navodne pretnje bombom zbog kojih je avion "Rajanera" prinudno sleteo u Minsk reba posmatrati sa stanovišta bezbednosti.

On je za RIA Novosti rekao da nema sumnje da su postupci nadležnih organa Belorusije bili potpuno u skladu sa utvrđenim međunarodnim pravilima. Prema njegovim rečima, beloruska strana je uvek imala i ima odgovoran pristup njihovom poštovanju.

Glaz je istakao da Belorusija u ovom slučaju može da garantuje potpunu transparentnost, da, ako je potrebno, primi stručnjake i demonstrira sve materijale kako bi bile isključene insinusacije.


On je ocenio da se na Zapadu donose ishitreni zaključci, što doprinosi eskalaciji situacije, da se slučaj politizuje i iznose nepotvrđene optužbe.

Privedena i studentkinja

Jedan univerzitet u Viljnusu (EHU) je saopštio da je njihova studentkinja Sofija Sapega (23), koja je putovala sa Pottaševičem, rakođe privedena kada je avion sleteo. 

Oni su naveli da su privođenje studentkinje potvrdili njeni roditelji. Reč je o privatnom univerzitetu čiji je rad zabranjem u Belorusiji, pa se preselio u Litvaniju. 

Francuska i evropski partneri razmtraju sankcije za Belorusiju

Francuska sa svojim evropskim partnerima razmatra sankcije i obustavu letova iznad Belorusije, kao i zabranu beloruskoj nacionalnoj avio kompaniji Belavia da koristi aerodrome u zemljama Evropske unije, saopšteno je danas iz Jelisejske palate.

"Razmatramo o paketu restriktivnih mera koje se neće odnositi samo na pojedince i mogle bi da suspenduju i drumske tranzitne veze Belorusije sa EU", potvrđeno je iz kabineta predsednika Francuske Emanuela Makrona, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Osude iz Evrope zbog incidenta sa avionom Rajanera: Državni terorizam, neprihvatljiva akcija koja će imati ozbiljne posledice...

Komentari (0)

Evropa