Evropa

Rajaner se ponovo oglasio nakon prinudnog prizemljenja aviona u Minsku: Putnici na sigurnom

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

23/05/2021

-

22:14

Rajaner se ponovo oglasio nakon prinudnog prizemljenja aviona u Minsku: Putnici na sigurnom
Rajaner se ponovo oglasio nakon prinudnog prizemljenja aviona u Minsku: Putnici na sigurnom - Copyright Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Avion irske niskotarifne avio-kompanije "Rajaner", koji je prinudno sleteo u Minsk na putu od Grčke do Litvanije, bezbedno je stigao u Vilnjus, saopštila je ta kompanija.

Kompanija navodi da je avion prethodno proveo nekoliko sati u Belorusiji, gde je prizemljen, prenosi Rojters.

Kompanija "Rajaner" prethodno je saopštila da ništa sumnjivo ni potencijalno opasno nije pronađeno u avionu koji je beloruska vazdušna kontrola pozvala da prinudno sleti na aerodrom u Minsku.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je predsednik Aleksandar Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion "Rajanera" tokom preleta do aerodroma u Minsku.

Jedan od putnika, beloruski opozicioni bloger i aktivista Roman Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta, uhapšen je posle vanrednog sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, File

 

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je privođenje Romana Protaševiča, suosnivača kanala "Nekstia Telegram", koji je u Belorusiji označen kao eskstremista.

Vrhovni sud Belorusije označio je 20. oktobra 2020. godine kanal "Nekstia Telegram" kao ekstremistički, a njegovog osnivača Stepana Putila i glavnog urednika Romana Protaševiča optužio za organizovanje pobune i podsticanje na mržnju.

U februaru ove godine Belorusija je uputila Poljskoj zahtev za izručenje Putila i Protaševiča, a služba državne bezbednosti ih je stavila na listu lica uključenih u terorističke aktivnosti.

Prema beloruskim zakonima, Putilo i Protaševič bi mogli da budu osuđeni na zatvorske kazne do 15 godina.

Lukašenkov potez je naišao na oštre reakcije država EU, Velike Britanije i NATO.

Lideri zemalja država Evropske unije će sutra razgovarati o prinudnom sletanju aviona kompanije "Rajaner" u Minsk, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, ocenivši da incident neće proći bez posledica.

Mišel je pozvao beloruske vlasti da odmah puste pritvorenog putnika, opozicionara Romana Protaševiča, i da mu se odmah potpuno garantuju sva građanska prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa