Evropa

Osude iz Evrope zbog incidenta sa avionom Rajanera: Državni terorizam, neprihvatljiva akcija koja će imati ozbiljne posledice...

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2021

-

20:27

Osude iz Evrope zbog incidenta sa avionom Rajanera: Državni terorizam, neprihvatljiva akcija koja će imati ozbiljne posledice...
Osude iz Evrope zbog incidenta sa avionom Rajanera: Državni terorizam, neprihvatljiva akcija koja će imati ozbiljne posledice... - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Hapšenje beloruskog opozicionara nakon prinudnog sletanja aviona kompanije "Rajaner" u Minsk zbog dojave o podmetnutoj bombi, koja se ispostavila kao lažna, naišlo je danas na oštra reagovanja EU i Velike Britanije.

Rojters javlja da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije "Rajaner" u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

Avion je leteo na relaciji Atina (Grčka) - Vilnjus (Litvanija).

Šef diplomatije EU Žosep Borelj navodi da EU pažnjivo prati razvoj situacije oko leta iz Atne za Viljnus koji je zbog navodne "sigurnosne pretnje" prinudno spušten u Minsk.

 

 

"Beloruske vlasti su odgovorne za bezbednost svih putnika. Svi putnici moraju odmah nastaviti nastaviti svoje putovanje", poručio je Borelj na Tviter nalogu.

Povodom infromacija da su beloruske vlasti iz prinudno spuštene letelice izvele opozicionog novinara i disidenta Romana Protaseviča, koji je živeo u u egzilu u Poljskoj, iz EU pozivaju na "hitno oslobađanje svih putnika".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, pozvao je na hitnu istragu Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, povodom ovog slučaja.

Litvanija je apelovala na hitnu reakciju Evropske unije i NATO, dok je Nemačka zatražila momentalno objašnjenje od beloruskih vlasti.

“Ukoliko se ovo ispostavi tačnim, ovo je slučaj terorizma. Trebalo bi da EU odredi konsekvence”, napisao je na Tviteru Norbert Retingen, direktor saveta za spoljnu politiku Donjeg doma nemačkog Bundestaga.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je rekao da je u pitanju "sramni akt državnog terorizma".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je akcija beloruskih vlasti "apsolutno neprihvatljiva", kao i da se "putnicima mora hitno omogućiti da nastave put".

 

 

Iz "Rajanera" su rekli da je posadu obavestila beloruska vlast da postoji potencijalna bezbednosna pretnja i da treba da sleti na najbliži aerodrom, a to je Minsk.

Avion je bezbedno sleteo, putnici su iskrcani, a onda su bezbednosne službe počele sa proverama putnika.

"Kašnjenje aviona je van naše kontrole", dodali su iz "Rajanera".

Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska, Lukašenkov glavni rival na izborima prošle godine, je rekla da su beloruske vlasti "ugrozile bezbednost putnika i cele civilne avijacije zbog kazne jednog čoveka, koji je bio urednik beloruskog najvećeg nezavisnog Telegram kanala".

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je poručio putem Tvitera da je prinudno sletanje "Rajanera" kako bi se uhapsio novinar "bez presedana i šokantno".

"Zahtevamo da se svi putnici odmah puste. Sutrašnji Novinarski savet EU (EUCO) mora da naglasi o potrebi da se izvrši pritisak na Belorusiju. Što je mnogo, mnogo je", naveo je Micotakis.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian je rekao da je naređenje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da avion sleti "neprihvatljivo".

Oglasilo se i austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova koje traži nezavisnu međunarodnu istragu o incidentu sa "Rajanerom".

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Domink Rab je na Tviteru objavio da Britanija "sarađuje sa saveznicima i da će nečuvena Lukašenkova akcija imati ozbiljne posledice".

Komentari (0)

Evropa