Evropa

Oglasila se i EU, putnici moraju hitno da nastave putovanje iz Minska ka Vilnjusu

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2021

-

19:12

Oglasila se i EU, putnici moraju hitno da nastave putovanje iz Minska ka Vilnjusu
Oglasila se i EU, putnici moraju hitno da nastave putovanje iz Minska ka Vilnjusu - Copyright EPA/ANDY RAIN

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija saopštila je da svim putnicima aviona kompanije "Rajaner", koji je morao prinudno da sleti u Minsk, mora momentalno biti dozvoljeno da nastave putovanje.

"Svi putnici moraju da budu u mogućnosti da nastave let ka Vilnjusu odmah i mora da im se obezbedi sigurnost. Svako kršenje međunarodnog vazdušnog saobraćaja je nedopustivo", navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Zašto je došlo do prinudnog sletanja?


Podsetimo, avion kompanije "Rajaner", koji je iz Atine leteo za Vilnjus, prinudno je sleteo u Minsk zbog dojave o navodnoj bombi. Specijalne službe nakon ispitivanja nisu otkrile eksplozivnu napravu, izvestio je TASS.

Međutim, predstavnica Litvanskih aerodroma Lina Beisien izjavila je da je avion prinudno sleteo zbog konflikta između jednog putnika i člana posade i dodala da litvanska uprava za civilno vazduhoplovstvo nije imala informacije o bombi u letelici.

Ranije u toku dana je objavljeno da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio prinudno sletanje u Minsk aviona u kojem je bio istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion "Rajanera" do aerodroma u Minsku.

Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon sletanja na aerodrom u Minsku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je privođenje Romana Protaševiča, suosnivača kanala "Nekstia Telegram", koga su beloruske vlasti označile kao ektremistu.

Komentari (0)

Evropa