Evropa

Grčka prinudno sletanje aviona u Minsk okarakterisala kao "državnu avio-otmicu"

Komentari

Autor: Euronews

23/05/2021

-

19:43

Grčka prinudno sletanje aviona u Minsk okarakterisala kao "državnu avio-otmicu"
Grčka prinudno sletanje aviona u Minsk okarakterisala kao "državnu avio-otmicu" - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Grčka na najoštriji način osuđuje čin državne avio-otmice koja je rezultirala prinudnim sletanjem aviona kompanije "Rajaner" na letu FR 4978 u Minsk, a koji iz Atine leteo za Vilnjus, saopštilo je MInistarstvo spoljnih poslova Grčke.

U avion se ukrcao ukupno 171 putnik od kojih su 11 državljani Grčke. Ovaj čin, koji je doveo u opasnsot živote svih putnika je neprihvatljiv, navode iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Ova zemlja traži momentalno oslobađanje letelice i svih putnika kako bi stigli na svoje konačno odredište.

Takođe, Grčka osuđuje nezakonito hapšenje beloruskog aktiviste Romana Protaševiča, kojem, kako se navodi u saopštenju, preti smrtna kazna.

Protaševič je bio deo delegacije koju je predvodila beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja je nedavno pristustvovala forumu u Delfima.

"Za Grčku je odbrana osnovnih vrednosti poput demokratije, vladavine zakona i ljudskih prava stvar principa. Smatramo da slična praksa, koja se odnosi na druga vremena i koja nije prikladna za bilo koji civilizovanu drzavu, ne bi trebalo da ostane bez odgovora, navode iz grčkog Ministarstva spoljnih poslova."

Čeka se sednica Saveta EU


Grčka je u uskoj koordinaciji sa ostalim državama članicama Evropske unije i očekuje se da će ovo pitanje detaljno biti razmotreno na predstojećoj sendici Saveta EU, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Evropska unija je saopštila da svim putnicima aviona mora biti dozvoljeno da nastave putovanje.

"Svi putnici moraju da budu u mogućnosti da nastave let ka Vilnjusu odmah i da im se obezbedi sigurnost. Svako kršenje međunarodnog vazdušnog saobrahaja, nedopustivo je", navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa