Evropa

Dragi: Možda će u Italiji vakcinacija biti obavezna

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

23:44

Dragi: Možda će u Italiji vakcinacija biti obavezna
Dragi: Možda će u Italiji vakcinacija biti obavezna - Copyright EPA/Riccardo Antimiani

veličina teksta

Aa Aa

Italija bi mogla da načini vakcinaciju obaveznom za sve osobe koje su medicinski i starosno kvalifikovane za to, a planira da počne sa buster dozama kasnije ovog meseca - prvo će ih dobiti osobe sa pridruženim bolestima, izjavio je danas premijer Mario Dragi.

Vlada je već načinila vakcinaciju obaveznom za medicinske radnike, ukoliko žele da budu plaćeni, ali je Dragi rekao da će možda svi morati da se vakcinišu kada Evropska agencija za lekove (EMA) da puno odobrenje vakcinama, preneo je Rojters.

EMA je zasad dala uslovno odobrenje za četiri proizvođača (Fajzer/Bionteh, Moderna, DŽonson i DŽonson i AstraZeneka).

Ukoliko EMA da puno odobrenje, u tom trenutku bi, prema rečima Dragija, vakcinacija mogla da postane obavezna za sve koji su kvalifikovani.

Premijer Italije je dodao da je uveren da do kraja meseca 80 odsto građana starijih od 12 godina može da bude potpuno vakcinisano, u odnosu na sadašnjih 70,5 odsto.

On je dodao da vlada planira da proširi upotrebu takozvane zelene propusnice, koja je potrebna za duža putovanja, pristup mnogim slobodnim aktivnostima, a obavezna je i za zaposlene u školama.

Od početka pandemije u Italiji je od kovida umrlo 129.352 ljudi, po čemu je ova zemlja druga po broju umrlih od koronavirusa u Evropi, iza Velike Britanije.

Komentari (0)

Evropa