Evropa

"Nemačka bez Merkel, kao Džejms Bond bez Konerija": Kako mediji komentarišu odlazak nemačke kancelarke

Komentari

Autor: Miloš Milić, Euronews Srbija

13/09/2021

-

15:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kako mediji u onlajn sferi komentarišu i ocenjuju šesnaestogodišnju karijeru i nasleđe nemačke kancelarke Angele Merkel?

Nasleđe odlazeće nemačke kancelarke, ali i njena današnja poseta Beogradu tokom koje će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i koja će se nastaviti sutra u Tirani susretom sa liderima regiona, u fokusu su brojnih domaćih i stranih medija. 

Kada je reč o pitanju nasleđa, Dojče vele piše da je Merkel na Zapadnom Balkanu "umesto konfrontacije igrala na kooperaciju, ali i da vodeće aktere Bosne i Hercegovine nije uspela da ubedi da popuste oko brojnih spornih tema". 

Fajnenšel Tajms, analizirajući neobično dugu karijeru kancelarke, govori o mladima kojima je tokom života Merkel bila jedina kancelarka. Navode da, kada je ona započela mandat predsednik SAD je bio Džordž Buš, a premijer Britanije Toni Bler.

"Zameniti Angelu Merkel na mestu kancelara je kao zameniti Šona Konerija u ulozi Bonda", ističe Economist.

Rojters izdvaja da je pri kraju karijere Merkel izgovorila rečenicu koja se možda od nje očekivala i ranije: "Ja sam feminista".

Merkel će se tokom poslednih dana na funkciji najviše baviti posledicama velikih poplava u Nemačkoj, koje su obeležile kraj njenog mandata.

Detaljnije o ovoj temi pogledajete u "Kocki" Miloša Milića. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa