UŽIVO

Kraj drame u "Lastinom" autobusu: Nemačka policija uhapsila napadača

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/09/2021

-

21:52

Kraj drame u "Lastinom" autobusu: Nemačka policija uhapsila napadača
Kraj drame u "Lastinom" autobusu: Nemačka policija uhapsila napadača - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U autobusu srpskog prevoznika "Lasta" u Nemačkoj u utorak uveče došlo je do napada na putnike i vozače, a nakon akcije nemačke policije i specijalne jedinice, napadač je uhapšen. Do incidenta je došlo nakon što je putnik, koji je ušao u autobus u Frankfurtu, nasrnuo na dve osobe.

Prema informacijama koje su preneli nemački mediji, u trenutku kada je drama eskalirala u autobusu srpskog prevoznika, putnici koji su se našli u vozilu uspeli su da pobegnu napolje, a napadač je ostao u vozilu sa vozačima "Laste".

Policija je napadača savladala i uhapsila oko 21.30, a neposredno pre hapšenja, kako je preneo Tanjug, vozači su izašli iz autobusa. 

Nakon hapšenja, zvaničnim saopštenjem se oglasila i policija Srednje Frankonije, koja je reagovala u ovom slučaju. Prema navodima policije, u pitanju je autobus koji se uputio ka Srbiji, a uhapšeni napadač je 30-godišnji državljanin Srbije.

Iako se isprava sumnjalo da je muškarac naoružan, policija navodi da za sada nije pronađeno oružje.

"Prema trenutnim podacima iz istrage, iz još neutvđenih razloga došlo je do fizičkog obračuna među putnicima u autobusu, kada su dve osobe lakše povređene", navodi se u saopštenju policije.

Kako se navodi, autobus se zaustavio između Hilpoltštajna i Gredinga, a putnici su napustili autobus, te su trojica vozača i uhapšeni muškarac ostali u autobusu.

"Na licu mesta trenutno se sprovodi opsežna istraga i traga se za mogućim dokazima. U daljoj istrazi, koju će voditi specijalna kriminalistička policija, biće saslušani svedoci. Pretnja je uspešno okončana zahvaljujući koordinaciji velikog broja specijalnih službi", saopštila je policija Srednje Frankonije.

Kako je ranije saopšteno, do incidenta je došlo na međunarodnoj autobuskoj liniji Dotrmund-Beograd srpskog prevoznika "Lasta". Nemačka policija tada je na svom tviter nalogu objavila da je zbog talačke krize zatvoren autoput A9 između Hilpoltštajna i Gredinga u oba pravca.

Nemački "Bild" preneo je da je reč talačkoj krizi i da je napadač držao tri osobe kao taoce u autobusu. 

Kako je došlo do talačke krize

Prema prvim informacijama koje su pristigle sa terena, putnik, koji je ušao u autobus u Frankfurtu, a koji se, kako Tanjug navodi, zove F. K. fizički je nasrnuo na druga dva putnika. On je ubrzo savladan, ali je ostao u vozilu sa vozačima "Laste".

"Oko 17 sati, beli autobus koji je bio na putu za Srbiju, zaustavio se u mestu Greding u pravcu Minhena", preneo je Bild navodeći da je, prema njihovim saznanjima, došlo do svađe i da je napadač nasrnuo na putnike. Prema navodima Bilda, nakon toga, ostali putnici su istrčali iz autobusa, a napdač je sa taocima ostalo u vozilu. Očevici su preneli da je "verovatno naoružan".

Na licu mesta bio je veliki broj pripadnika policije, a lokaciju su nadletali i policijski helikopteri. 

Nemačka policija je, prema informacijama Tanjuga, u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom bila u kontaktu sa jednim od vozača, koji su bili zatvoreni u autobusu sa napadačem.

Šok bombe i upad policije u autobus

Nešto pre 22 sata specijalne jedinice nemačke policije SEK okončale su talačku krizu akcijom upada i savladavanja napadača. Nakon što su uspeli da izbave dva vozača iz aubobusa, policija je pokrenula akciju hapšenja.

Svetla, kojim je helikopter sa neba osvetljavao mesto na kojem se nalazio autobus, na trenutak su ugašena, posle čega je usledio upad policije.

Čule su se tri detonacije nakon čega je usledilo hapšenje napadača, koji je bio naoružan, preneo je "Bild".

Policija je saopštila da se, što se detonacija tiče, radilo o šok bombama koje su bačene.

Prema pisanju nemačkog "Bilda", pošto se radilo o stranom autobusu pregovori sa napadačem nisu bili jednostavni, a i on je, kako tvrdi liste, izgovarao nesuvisle rečenice.

Specijalci, helikopteri, pregovarači 

Policija nadležna Srednju Frankoniju, oblast u kojoj je došlo do incidenta, saopštila je na svom tviter nalogu da su na licu mesta poslati policija i grupa pregovarača. Kako su naveli, pretpostavljalo se da je napadač naoružan. Među pripadnicima bezbednosnih snaga na terenu, bili su i pripadnici specijalne jedinice SEK.

Oni su obajvili i mapu sa ucrtanim delom autoputa na kome je "zarobljen" Lastin autobus.

 

Komentari (0)

Evropa