Evropa

Švedska ministarka finansija Magdalena Anderson mogla bi da postane novi premijer

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2021

-

08:06

Švedska ministarka finansija Magdalena Anderson mogla bi da postane novi premijer
Švedska ministarka finansija Magdalena Anderson mogla bi da postane novi premijer - Copyright EPA/Jessica Gow /TT

veličina teksta

Aa Aa

Magdalena Anderson aktuelna ministarka finansija u Švedskoj mogla bi uskoro da postene novi lider ove zemlje i zameni svog kolegu Stefana Lofvena.

Izborne jedinice socijaldemokrata u sredu su jednoglasno izabrale Anderson za naslednika Lofvena. Međutim, izbor će tek biti zvanično potvrđen na sastanku ove stranke početkom novembra. Ipak, kako piše, Euronews, ishod je izvestan, jer je ona za sada jedini kandidat za tu funkciju.

AP/Virginia Mayo

 

To bi značilo da bi Anderson, koja je na mestu ministra finasija od 2014. godine, bila prva švetska premijerka u istoriji kada se Lefven bude povukao.

Inače, on je u avgustu na konferenciji za novinare rekao da će podneti ostavku na nakon sedam godina, koliko je proveo na vrhu ove stranke. Njegov odlazak u novembru bi trebalo da omogući novom nasledniku da se prirpemi za predstojeće parlamentarne izbore koji treba da se održe naredne godine.

Ukoliko Anderson postane prva liderka Švedske, to ne znači da je i prva žena koja je vodila socijaldemokrete. Pre nje to je činila Mona Sahlin koja je napustila ovu funkciju 2010. godine nakon izbornog poraza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa