Evropa

"Pandora papiri" tresu Crnu Goru: Milo Đukanović u centru komplikovane mreže povezanih kompanija u pet zemalja

Komentari

Autor: Mans

04/10/2021

-

11:05

"Pandora papiri" tresu Crnu Goru: Milo Đukanović u centru komplikovane mreže povezanih kompanija u pet zemalja
"Pandora papiri" tresu Crnu Goru: Milo Đukanović u centru komplikovane mreže povezanih kompanija u pet zemalja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Među političarima koji su koristili "poreske oaze" u velikm istraživanju nazvanom "Pandorini papiri" pominje se i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i njegov sin Blažo. Prema pisanju crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (Mans), oni su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom "skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija" iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara. 

Mans, koji je učestvovao u istraživanju "Pandorini papiri" navodi da su Milo i Blažo Đukanović 2021. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija. Dodaje se da je sin predsednika Crne Gore iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori. 

U istraživanju Mansa se ističe "Alcogal" kao jedna od vodećih advokatskih kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim of-šor destinacijama, uključujući  Britanska devičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.  

"U dokumentaciji te panamske firme MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. juna 2012. godine sa kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim devičanskim ostrvima", navodi Mans.   

Kako se precizira u tekstu, trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na of-šor destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine.   

"Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se ni jednoj instituciji, se precizira ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine", piše Mans. 

Dalje se dodaje da se iz ugovora vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. U njima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trastove može biti uneta imovina, kako od strane samih osnivača, tako i drugih lica, ukazuje Mans.  

Šta sve može kompanija koja upravlja trastovima?

Dodaje se da su trastovi uspostvljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove. 

Mans je, kao dokaz da se zaista radi o predsedniku Crne Gore i njegovom sinu, priložio i overenu dokumentaciju koja je, kako navode priložena prilikom uspostavljanja trastova, a reč je o diplomatskom pasošu Mila Đukanovića, računu za vodu sa njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta, i crnogorskoj ličnoj karti.

U dokumentima, kako ističe Mans, piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasledstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja.  

"Ugovorima je predviđeno da se sredstva u trastovima akumuliraju sve dok Milo, odnosno Blažo ne daju drugačije uputstvo", navodi se u tekstu Mansa.   

Dokumenta su, kako se navodi, overena 2012. u Londonu, na adresi gde je do pre nedelju dana bila advokatska kancelarija “Charles Mia Limited”.  

"Pandora papiri“ pokazuju da su overene kopije iz Londona poslate u Švajcarsku, kompaniji CM Management (Suisse) SA, koja je u martu 2013. godine promenila ime u LJ Management (Suisse) SA, piše Mans.  

"Da švajcarska kompanija skriva tajne poslove Đukanovića saznali smo zahvaljujući podacima advokatske kancelarije Alerman, Coldero, Galindo & Lee Trust (ALGOCAL) iz Paname koja se bavi registracijom firmi na brojnim of-šor destinacijama, a čiji podaci su procureli", navodi se u tekstu.    

Alcogal tražio podatke o povezanim kompanijama

Ističe se da je krajem 2014. godine Alcogal zatražio od švajcarskog LJ Management-a podatke o povezanim kompanijama koje su, uz njegovu pomoć, registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima.  

"ALCOGAL objašnjava da dolazi međunarodna revizija i traži da LJ Managament dostavi dokumenta potrebna za proveru podataka o firmama i njihovim stvarnim vlasnicima. Direktorka LJ Managementa, Barbara Haldi, je 18. novembra 2014. godine overila kopije ličnih dokumenata Đukanovića, a 16. decembra 2014. godine ona su poslata preporučenom poštom na adresu ALGOCAL-a u Panami”, navodi Mans.  

Dalje piše da je prvi službeni vlasnik firme koja je upravljala trustovima sina i oca Đukanovića bila kompanija Puffin Agencies Limited s Gibraltara, a da je vlasništvo zatim preuzeo Clambake Limited, koji je istovremeno obavljao i funkciju direktora sa Cellar Limited. Navodi se da su te dve firme registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima, i da kao svoju poslovnu adresu navode Rue du Seyon broj 2 u Neuštelu u Švajcarskoj gde se nalazi kancelatija LJ Management-a (Suisse).  

Euronews Srbija

Prema istraživanju Mansa, svim tim kompanijama upravljala je Barbara Haldi, durektorka LJ Management (Suisse).  

Dodaje se da Blažo Đukanović 15. januara 2014. godine formira još jednu kompaniju na Britanskim Devičanskim ostrvima, "Resilton Investments Ltd".  

"Resilton je jedan od osnivača crnogorske firme Proenergy Montenegro koja je registrovana 10. aprila 2014. godine i nikada nije predavala finansijske izvještaje. Drugi osnivač je Keyman Land Holdings Inc, a treći Marko Ćosić, član odbora direktora Hrvatske elektroprivrede", piše Mans.  

Šta je saopštio Đukanović?

Mans ističe da je u odgovoru na njihova i pitanja ICIJ-a Milo Đukanović rekao da je 2012. godine osnovao osnovao Victoria Trust, naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner.

"U 2012, u vrijeme kada nisam bio na javnoj funkciji u državi i nisam obavljao ni jednu državnu dužnost (u 2010. moj mandat na poziciji premijera je istekao), radio sam na organizaciji poslovne infrastrukture gledajući da započnem poslovne aktivnosti sa mojim sinom. U to vrijeme ja sam uspostavio Victoria Trust za koji me pitate", rekao je Đukanović.

On tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom prenio na sina Blaža.

Dodaje se da je "Blažo potvrdio da je stvarni vlasnik kompanija Victoria Bridge Finance Ltd i Resilton Investments Ltd", ali da nije odgovorio na naknadno pitanje o vlasništvu nad očevim trastom, kao i da tvrdi da se ni svoga ne sjeća.

"Sećam se da je bilo priče o njemu kao delu moguće poslovne strukture dok sam živeo u Velikoj Britaniji, ali se ne srećam da li je uspostavljen. Ako jeste uspostavljen, ja nisam imao nikakve veze sa njim i sigurno je davno ugašen", rekao je mlađi Đukanović. 

Milo Đukanović se, povodom teksta Mansa, oglasio i saopštenjem.  

"Najnovija predstava za javnost NVO MANS pod nazivom Pandora papiri, samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije Predsednika Crne Gore i članova  njegove porodice, na čemu Mans uzaludno radi godinama. To najbolje potvrđuje  i činjenica da vlasnica ove NVO, Vanja Ćalović Marković, inače članica Vladinog radnog tela, nije znala šta da odgovori gostujući u dnevniku Javnog servisa na jednostavno pitanje da li je tu  urađeno nešto nezakonito", saopšteno je iz Kabineta predsednika.  

Dodaje se da je Kabinet nedavno dobio pitanja Međunarodnog  konzorcijuma istraživačkih novinara “na koja je Predsjednik dao detaljne odgovore koji do kraja demantuju nestine što ih je plasirao Mans”.  

Đukanović je naveo da je tokom 2012. godine, u vreme kada nije obavljao državne poslove, radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih  aktivnosti zajedno sa sinom. 

"U to vrijeme osnovao je Victoria Trust, koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer jednostavno nikada nije ni aktiviran", piše u saopštenju Kabineta.  

Dodaje se da je, nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, celokupno vlasništvo nad Victoria Trustom preneo je na sina Blaža Đukanovića. 

"Dakle, radi tačnog informisanja javnosti, ponavljamo da je pomenuti Trust postojao samo na papiru, a sve što je objavio Mans, i njegova vlasnica Čalović-Marković, najobičnije je zlonamjerno spinovanje, u koje su se, kao po dogovoru, odmah uključili premijer Krivokapić i njegov zamjenik Abazović. Uostalom, sve je lako provjerljivo, pa nadležnim organima nije teško da utvrde stvarno činjenično stanje u vezi zlonamjernih navoda Mansa", zaključuje se u saopštenju. 

Komentari (0)

Evropa