Evropa

Evropljani će i dalje pomerati kazaljke leti i zimi, zemlje ne mogu da se dogovore oko trajnog rešenja

Komentari

Autor: Jutarnji

04/10/2021

-

16:56

Evropljani će i dalje pomerati kazaljke leti i zimi, zemlje ne mogu da se dogovore oko trajnog rešenja
Evropljani će i dalje pomerati kazaljke leti i zimi, zemlje ne mogu da se dogovore oko trajnog rešenja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za manje od 30 dana građani EU pomeriće svoje satove za sat vremena unazad, jer tada treba da krene "zimsko računanje vremena". Međutim, da su zemlje članice EU postupile u skladu sa preporukom EU to se ne bi dogodilo, jer Evropska komisija izvesno vreme predlaže da se zemje usaglase za jedno računanje vremena koje se više ne bi menjalo, piše Jutarnji list.

Uprkos tome što se ova preporuka ne usvaja, i do daljnjeg ostaje da se vreme menja, portparol EK Stefan Kirsmeker odgovarajući na pitanja Jutarnjeg lista rekao je kako ova institucija zapravo još nije odustala od svog cilja i podsetio da je predmet i dalje na stolu država članica, kao i da sve nije još uvek definitivno.

"I pre godinu dana sam rekao i više puta ponavljao da je EK 2018. godine predložila ukidanje sezonskog računanja vremena. Taj predlog bio je zasnovan na stavovima građana, analizama i stručnim studijama. Lopta je sada u rukama država članica i verujemo da će jednom doći do reakcije", rekao je on za Jutarnji list.

Međutim, članice su i dalje neodlučne i još uvek nijedna od njih nije usvojila ovu preporuku EK.

Važni prioriteti

Da članice EU trenutno ne pokazuju interesovanje o ukidanju letnjeg i zimskog računanja vremena, potvrdio je i hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković koji je rekao da se ceo svet sada suočava sa epidemijom koronavirusa koja je svima u fokusu.

"To trenutno nije na dnevnom redu EU, i o tome se trenutno ne razgovara. Kada dođe vreme sa za to, Hrvatska će izneti svoj stav", kazao je on.

Činjenicu da EU nije ništa napravila kako bi sprovela tu odluku mnogi vide kao dokaz koliko im je stalo do mišljenja građana koji su, kako uverava EK, u većini podržali ovaj predlog, piše dalje Jutarnji.

Kako navode, glavni problem je taj što se zemlje nisu usaglasile koje vreme da zadrže, jer je tu odluku EK prepustila upravo njima.

Suština je da se sve zemlje članice ne opredeljuju za isto računanje vremana, pa bi upravo zbog toga stalno dolazilo do prelaska iz jedne vremenske zone u drugu i to prilikom putovanja u komšijske zemlje.

Pomeranje vremena zbunjuje krave

Inače, u EU postoje tri vremeske zone, ukoliko se ne računaju prekomorske zemlje koje su van evropskog kontinenta. Najveća je ona srednjeevropska zona koja se prostire od Poljske do Španije.

U slučaju da se prihvati zimsko računanje vremena leti bi ranije pao mrak, na primer u Poljskoj kada bi sunce zašlo u 3.01 sat. Kada bi se pak prešlo na letnje računanje vremena na zapadu i severozapadu kontinenta bi se razdanilo tek popodne.

Farmeri takođe upozoravaju da pomeranje vremena zbunjuje krave koje odjednom dobijaju hranu sat vremena krasnije ili ranije.

Komentari (2)

Gorrn

06.10.2021 01:03

Postoji samo jedno pravo vreme, u kome je podne u pola dana a ponoć u pola noći. To je u Srbiji i Hrvatskoj i celoj centralnoj Evropi ZIMSKO vreme. Šta onda više da biraju?

Slobodan

07.10.2021 10:04

@Gorrn - Zato sto hocu da mi je dan duzi leti i bas me briga Kad pada pola dana/pola noci. Hocu kad dodjem sa posla u 17h da imam jos nekoliko suncanih sati da se igram napolju sa decom, kupam na Adi, setam rekom i sl.

Evropa