Evropa

Protesti sindikata u Francuskoj zbog niskih plata i visokih cena

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

23:05

Protesti sindikata u Francuskoj zbog niskih plata i visokih cena
Protesti sindikata u Francuskoj zbog niskih plata i visokih cena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski sindikati organizovali su proteste širom Francuske zbog niskih plata, niskih socijalnih davanja i porasta cena energije i prehrambenih proizvoda, dok vlada nastavlja program reformi koji je prekinula zbog pandemije kovida-19.

Hiljade ljudi demonstrirale su u gradovima širom Francuske, upozoravajući predsednika Emanuela Makrona da ne pokreće ponovo program reformi koji je obustavljen tokom pandemije i da ne menja sistem penzijskog osiguranja za nezaposlene, prenosi Rojters.

"U trenutku kada ponovo pokrećemo socijalnu akciju, značajno je pokazati da postoje ogorčenje i bes i ukazati da su socijalni problemi i dalje prisutni, čak više nego ikad", poručio je Filip Martinez, generalni sekretar najvećeg i najuticajnijeg francuskog, levičarskog sindikata CGT.

On je izjavio da njegov sindikat protestuje zahtevajući veće plate jer radnici i dalje imaju ista primanja kao i pre pandemije, dok cene naglo rastu.

profimedia

 

Iv Vejrije, vođa sindikata Radnička Snaga (Fors Uvrijer), ukazao je da je ovomesečno povećanje minimalne zarade (SMIC) od 2,2 odsto samo nastavak prethodnog inflatornog talasa i pozvao udruženja poslodavaca da započnu pregovore o povećanju plata.

"Pitanje povećanja plata je hitno ... nedavni porast cena gasa, struje, goriva i hrane ... teško će pogoditi građane ove zime. Zato poručujemo vladi da nam je potrebno stvarno povećanje minimalne zarade", rekao je Vejrije.

Francuski ministri su danas u parlamentu stali u odbranu politike aktuelne centrističke vlade, navodeći da su mere pomoći radnicima preduzete zbog pandemije najveći program podrške francuskim radnicima u poslednjih nekoliko decenija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa