Evropa

U Nemačkoj počelo suđenje stogodišnjem bivšem SS-ovcu: Optužen da je pomagao u ubistvu najmanje 3.000 zatvorenika

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

13:43

U  Nemačkoj počelo suđenje stogodišnjem bivšem SS-ovcu: Optužen da je pomagao u ubistvu najmanje 3.000 zatvorenika
Tanjug/(AP Photo/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/(AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

U Brandenburgu na Havelu, zapadno od Berlina danas je počelo suđenje 100-godišnjem bivšem čuvaru logora Zaksenhauzen i pripadniku specijalnih SS jedinica Jozefu S. zbog pomaganja u ubistvu više od 3.000 zarobljenika tokom Drugog svetskog rata.

Optužnica Jozefa S. tereti da je "svojevoljno" kao čuvar i pripadnik SS-a pomagao u ubistvu "najmanje 3.518 zarobljenika" tog logora severno od Berlina.

Zaksenhauzen je istovremeno služio i kao logor za obuku SS jedinica koje su bile specijalizovane za čuvanje koncentracionih logora.

U tom logoru život je izgubilo više od 20.000 osoba, uglavnom Jevreja, ali i političkih protivnika nacional-socijalistickog režima.

Sudski veštaci su utvrdili da je Jozef S. uprkos dubokoj starosti sposoban za suđenje, ali najviše dva sata dnevno, prenosi Hina.

Suđenje se zbog toga ne održava u zgradi pokrajinskog suda u Nojrupinu, nego u za to specijalno pripremljenoj sportskoj dvorani u blizini mesta stanovanja optuženog, u Brandenburgu na Havelu, gradu od oko 100.000 stanovnika, 50-tak kilometara od Berlina.

Nemački mediji spekulišu o razlozima zbog kojih bivša Nemačka Demokratska Republika, gde je Jozef S. živeo nakon povratka iz ratnog zarobljeništva, bivšeg SS-ovca nije izvela pred sud, kako je to učinila s mnogim drugim ratnim zločincima.

Prema spisima tajne policije DDR-a Štazi, najkasnije od 1979. istočnonemačkim vlastima je bilo poznato o kome je reč.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa