Evropa

Spekulisalo se da se krije u RS i na Svetoj Gori, našli ga u Atini: Kako se skrivao grčki neonacista Hristos Papas

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

06/07/2021

-

07:05

Spekulisalo se da se krije u RS i na Svetoj Gori, našli ga u Atini: Kako se skrivao grčki neonacista Hristos Papas
Hristos Papas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hristos Papas, zamenik vođe i jedan od osnivača grčke neonacističke stranke Zlatna zora uhapšen je pre nekoliko dana u Atini posle devet meseci skrivanja. Papas je osuđen na 13 godina zatvora, ali je odbio da se preda i do nedavno je bio u bekstvu. 

Papas je uhapšen protekle nedelje u atinskom naselju Zografou, gde je boravio pod lažnim imenom. Gde se krio poslednjih devet meseci i dalje je nije potpuno izvesno, ali je grčka ERT, objavila da ga je antiteroristička policija pronašla u kući neimenovane osobe gde se, kako se sumnja, skrivao sve vreme. Policija veruje da se ga je skrivala žena koja je uhapšena zajedno sa njim u predgrađu Atine, prenosi AP.

Osim Papasa, u procesu koje je trajalo pet godina, osuđeno je još 56 članova njegove stranke.

Članovi ove organizacije koja propagira nacističke stavove osuđeni su zbog mnogobrojnih kriminalnih radnji, ubistava i nelegalnog posedovanja oružja.

Sud je presudio da je Zlatna zora delovala kao zločinačka organizacija i da je odgovorna za ubistvo grčkog pevača Pavlosa Fisasa 2013. godine, kao i za fizičke napade na egipatske ribare 2012, napad na levičarske aktiviste i mnoge druge napade. Rad Zlatne zore je prošle godine i sudski zabranjen. 

profimedia

 

Godine 2013. izdat je nalog za njegovo hapšenje zbog kriminalnih aktivnosti i ubistva, ali je uspeo da izbegne hapšenje. Nekoliko dana kasnije se predao, i ušao u policijsku stanicu uz podignutu ruku za nacistički pozdrav, preneo je grčki sajt Ekatemerini. 

Tokom pretresa njegovog stana, policija je pronašla zastave sa kukastim krstom i flaše sa nalepnicama na kojima su se nalazile slike nekadašnjeg italijanskog fašističkog vođe Benita Musolinija, preneo je BBC navode iz policijskih izveštaja.

Iz zatvora je pušten 2015. godine zajedno sa vođom stranke Joanisom Lagosom i generalnim sekretarom Zlatne zore Nikosom Mihalolijakosom.

Papasov otac Ilijas Papas je bio general-pukovnik koji je pomogao Georgiosu Papadopulosu da dođe na vlast i uspostavi diktaturu u Grčkoj 1967. godine.   

profimedia

 

Papas je nekada bio vlasnik prodavnice nameštaja, obožava Benita Musolinija koji je zaveo fašistički režim tokom Drugog Svetskog rata i smatra se da je opčinjen nacističkom ideologijom. 

Bio je poslanik Zlatne zore u grčkom Parlamentu od 2012. do 2019. godine.

Spekulisalo se da se krije na Zapadnom Balkanu

Dok je trajala policijska potraga u koju se uključio i Interpol, više puta se spekulisalo da se Hrisos Papas krije u nekoj od pravoslavnih država na Balkanu, čak je pominjana i Republika Srpska, pa i manastiri na Svetoj Gori. Poslednje informacije grčkih medija, međutim, govore da se sumnja da je on zapravo sve vreme bekstva proveo u Atini.  

Papas se posle sudske presude u oktobru prošle godine nalazio u svom stanu u Atini, koji je bio pod strogim nadzorom, ali je uspeo da izbegne odlazak na odsluženje zatvorske kazne, jer je pobegao krajem meseca.

Papas je bio na slobodi, jer je tokom suđenja istekao rok od 18 meseci koliko je maksimalno mogao da provede u pritvoru u istražnom zatvoru.

Njegov advokat je prošle godine posle bekstva Papasa rekao da "ne zna gde se krije, ali da u svakom slučaju ne bi rekao čak i da ima tu informaciju".

Pristalice Papasa posle izričanja zatvorske presude u sudu u Atini napravili su nemire i bacali zapaljene flaše za benzinom i kamenje na policajce koji su im uzvratili suzavcem i vodenim topovima. 

Uspon i pad Zlatne zore

Papas je bio optužen i zbog snimka na kojem se čuje kako grupu dece uči da govore "Hajl Hitler".

Taj video je jedan od četiri koje je grčko pravosuđe uvrstilo u dokaze tokom suđenja njemu i Zlatnoj zori, prenosi sajt counterextremism.com.

Partija Zlatna zora stekla je popularnost u Grčkoj tokom rastuće finansijske krize 2012. godine, ali je ubrzo postala ozloglašena zbog povezanosti sa napadima na migrante i levo orijentisane političare, preneo je BBC.

Zlatna zora nastala je još 1980. godine kao Narodno udruženje Zlatna zora, krajnje desno orijentisana grupa, osnovao ju je Nikolaos Mihaloliakis.

Međutim, popularnost je stekla pre 10 godina kada je kao stranka uspela da uđe u parlament Grčke sa 6,97 odsto glasova i 21 poslaničkim mestom. U parlamentu je bila od 2012. do 2019 godine kada je ostala ispod cenzusa, preneo je Njujork tajms.

Za to vreme partija je počela da širi svoje ekstremno desne stavove i povezala se sa ultradesničarskim partijama u Evropi i SAD. Ubrzo su počeli i fizički obračuni i ubistva neistomišljenika.

Hapšenjem Papasa svi osuđeni članovi ove nacističke stranke privedeni su pravdi.  

Podsećamo da je u maju vođa Zlatne zore, Joanis Lagos uhapšen i isporučen Grčkoj. On nije mogao da bude uhapšen ranije, jer je imao diplomatski imunitet kao poslanik u Evropskom parlamentu, koji ga je štitio od  izručenja Grčkoj.

Komentari (0)

Evropa