Evropa

Rusija označila tri nemačke NVO kao "nepoželjne"

Komentari

Autor: Euronews/AP

27/05/2021

-

09:24

Rusija označila tri nemačke NVO kao "nepoželjne"
Rusija označila tri nemačke NVO kao "nepoželjne" - Copyright EPA/BERND VON JUTRCZENKA

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je označila tri nemačke nevladine organizacije kao "nepoželjne", a ovaj potez je naišao na oštre kritike Berlina.

Iz Tužilaštva su saopštili da aktivnosti organizacija "ugrožavaju temelje ustavnog poretka i bezbednosti Ruske Federacije".

Ruske vlasti su već označile više od 30 stranih grupa kao "nepoželjne" organizacije u skladu sa zakonom za koji mnogi smatraju da služi Kremlju za "gušenje" kritike.

Dve od ovih organizcija bile su uključene u dijalog iz Sankt Peterburga, nemačko-ruski forum koji okuplja grupe civilnog društva, istraživačke trustove i donosioce odluka iz dve zemlje.

"Zabraniti rad organizacijama koje teže ka razumevanju između naših zemalja i naroda predstavlja ozbiljnu prepreku za napore da postignemo bolje odnose sa Rusijom", rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Dodao je i da ništa u radu ovih organizacija ne može da opravda tako ozbiljan potez.

"Zahtevam od Rusije da povuče zabranu, i da podstakne slobodnu razmenu mišljenja. Predstavnicima civilnog društva mora biti dozvoljeno da rade svoj posao, a da ne budu kriminalizovani", zaključio je Mas.

Komentari (0)

Evropa