Evropa

Šta je naslednik Sebastijana Kurca govorio o regionu: Zemlje Zapadnog Balkana su "sto odsto evropske"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/10/2021

-

20:54

Šta je naslednik Sebastijana Kurca govorio o regionu: Zemlje Zapadnog Balkana su "sto odsto evropske"
Aleksander Šalenberg - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo ostavku na funkciju, na to mesto će doći aktuelni ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg. Ovaj političar važi za iskusnog diplomatu, a sudeći prema njegim ranijim izjavama, njegov dolazak na čelo vlade mogao bi da znači nastavak podrške Zapadnom Balkanu na putu ka EU. 

Kurc je, da podsetimo, ostavku podneo u subotu uveče uz reči da se povlači kako bi "izbegao haos". Protiv njega je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju pokrenulo istragu u vezi sa optužbama za proneveru i mito.

Šalenberga je za kancelara predložila Narodna partija Austrija (OVP), a očekuje se da će, dok je na mestu kancelara, nastaviti sa daljim zalaganjem za proširenje EU, ali uz insistiranje na ispunjavanje uslova sa obe strane.

"2021. ne sme da bude izgubljena godina"

Kao ministar inostranih poslova Šalenberg je učestvovao na brojnim važnim sastancima sa čelnicima Evropske unije, ali i zemalja kandidata za članstvo, a samo tokom ove godine je u više navrata naglasio da je zemljama regiona Zapadnog Balkana mesto u bloku.

Na virtuelnoj konferenciji održanoj u junu na kojoj su učestvovali predstavnici EU, Zapadnog Balkana, kao i Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje, Šalenberg je naglasio da budućnost Zapadnog Balkana "mora da bude evropska".

On je tom prilikom izrazio žaljenje jer se 2020. godina pokazala kao "protraćena" u vezi sa produbljivanjem odnosa ovog regiona i EU. Istovremeno, naglasio je da su Albanija, Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo "sto odsto evropske".

"To je razlog zašto moramo da gradimo pozivitan zamah i osiguramo da 2021. ne bude još jedna protraćena godina", naveo je on.

Kako je tada naglasio, Zapadni Balkan ne sme da bude zaboravljen jednom kada se završi pandemija koronavirusa.

FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC

 

"Ne smemo da zavboravimo zemlje Zapadnog Balkana, naše najbliže komšije, dok radimo na postpandemijskom oporavku, uključujući i kada je reč o pitanjima kao što su obnova slobode kretanja i budućnost Evrope", rekao je on.

Svoju poruku Šalenberg je nedavno ponovio i za nemački list "Die Welt". Uoči samita održanog u Brdu kod Kranja u Sloveniji između lidera EU i Zapadnog Balkana, Šalenberg je upozorio da će Kina, Rusija ili Turska povećati svoj uticaj na Balkanu ukoliko Evropljani budu predugo oklevali.

Kao i Kurc i Šalenberg smatra Zapadni Balkan neposrednim susedom, čija integracija u EU bi donela stabilnost i bezbednost u Evropi.

Nije ni sanjao da će biti kancelar

Inače, Šalenbergu već mesto šefa diplomatije nije bilo u životnim planovima, kako je rekao više puta, a zasigurno nije ni sanjao da bi mogao biti i kancelar.

Do sada se nije mnogo bavio dnevnom politikom, ali je zato u više navrata pokazao da pripada "hardlajnerima" po pitanju politike prema ilegalnim migrantima.

Pažnju javnosti on je pre par meseci izazvao podizanjem izraelske zastave na sedištu Ministarstva na čijem je čelu, kao reakciju na napade na izraelske gradove.

Njegov otac je bio ambasador Austrije u više zemalja, a kasnije i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Odrastao je, tako, u Indiji, Španiji i Francuskoj, a rođen je u Bernu.

Studirao je pravo u Beču i Parizu, a potom i Evropsko pravo na Evropskom koledžu u Brižu.

Prvo diplomatsko iskustvo stekao je službovanjem u pravnom odeljenju Misije Austrije pri EU, a po povratku je postao portparol bivše ministarke spoljnih poslova Ursule Plasnik, a kasnije i njenog naslednika Mihaela Špindelegera, koji važi za sivu eminenciju u OVP.

Kada je Kurc postao ministar spoljnih poslova unapredio ga je u šefa Odseka za spoljnopolitičko planiranje.

I u pregovorima o formiranju koalicije nakon izbora 2017. Kurc je računao na njega, pa ga je povukao u svoj kabinet na mesto šefa štaba za strategije i planiranje.

Na mesto ministra Šalenberg je dospeo, nakon pada prve Kurcove vlade, posle afere "Ibica"; u koju se "sapleo" tadašnji koalicioni partner Slobodarska partija (FPO).

On je, u ekspertskoj, prelaznoj vladi, zauzeo mesto šefa diplomatije, a na tom mestu je ostao i nakon formiranja nove vlade Kurca, ovaj put sa Zelenima.

Sada će Šalenberg morati zvanično da preuzme kormilo i svoje diplomatsko iskustvo primeni u svakodnevnom radu sa koalicionim partnerom.

Komentari (0)

Evropa