Evropa

"Država je važnija od mene": Sebastijan Kurc podneo ostavku, novi kancelar Šalenberg

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/10/2021

-

19:52

"Država je važnija od mene": Sebastijan Kurc podneo ostavku, novi kancelar Šalenberg
Sebastijan Kurc - Copyright EPA/Christian Bruna

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku večeras, prenosi nemački Bild.

Kurc je u obraćanju naciji uživo rekao da se povlači kako bi "izbegao haos" i da bi se rešila situacija u koju je dospela koalicija. On je najavio da će preći u parlament kao šef poslaničkog kluba svoje partije. 

"Nalazimo se u situaciji u kojoj je došlo do zaoštravanja odnosa između dve stranke u vladajućoj koaliciji, a time i do pat situacije, i to u vreme kada se zemlja i dalje suočava sa teškim problemima, jer pandemija nije prošla, ekonomski oporavak je tek počeo, a socijalno-ekološki paket mera je dogovoren, ali još nije usvojen", rekao je Kurc.

Istakao je da bi bilo neodgovorno zemlju uvesti i period haosa i nestabilnosti.

Ocenio je da bi, takođe, bilo neodgovorno da se odgovornost za vođenje zemlje prepusti eksperimentu od četiri stranke, koji bi, kako je dodao, zavisio od blagonaklonosti lidera desničarske Slobodarske partije (FPO) Herberta Kikla.

 

 

Istakao je da je sada potrebna stabilnost i da se mora obezbediti da ekonomski oporavak osete građani, posebno oni sa malim i srednim primanjima.

Njega će na mestu šefa Vlade zameniti aktuelni ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Šalenberg nije član Narodne partije, koju vodi Kurc, pa bi bio prihvatljiviji za Zelene.

Kriza u austrijskoj Vladi izazvana je nakon što je Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupciju pokrenulo istragu protiv Kurca i devet njemu bliskih lica zbog pronevere, primanja i davanja mita.

Kurc je prethodno održao sastanak sa članovima Vlade iz redova OVP, čiji je lider.

Ostavkom će izbeći i izglasavanje nepoverenja.

"Država je važnija od mene"

Vladajući tim OVP, preneo je Kurc, najavio je da želi da napusti Vladu, ako bi njega smenili.

On im je zbog toga zahvalio na lojalnosti i solidarnosti, jer to, kako je naveo, nije uobičajeno u tako velikom timu.

"U ovako teškom vremenu ne treba gledati partijske, lične interese, i baviti se političkim taktikama. Država je važnija od mene. Povlačim se da bih izbegao haos, i obezebdio stabilnost", naglasio je on.

Kurc je rekao da je zamolio tim OVP u Vladi da nastavi rad.

Kao lider OVP on je, kako je kazao, predsedniku Austrije predložio Šalenberga, iskusnog diplomatu, koji će imati umeće za vraćanje poverenja u koaliciji za novog kancelara.

"Zemlji je potrebna vlada koja bi bila vođena stabilnom rukom. Ja ću kao lider OVP i šef poslaničkog kluba da se vratim u parlament i naravno raditi na rasvetljavanju svih optužbi“, kazao je Kurc, dodajući da mu taj korak naravno nije jednostavan, ali je njegov pristup uvek bio da politika i političari moraju da rade u korist građana.

Podsetio je da je od kako je počeo da se angažuje politički uvek pokušavao da pruži svoj doprinos Austriji.

"Poslednjih 10 godina sam to činio, najpre, kao državni sekretar, zatim kao šef diplomatije i onda kao kancelar, služio sam uvek svojoj prelepoj zemlji. Posebno proteklih godinu i po bilo je izažovno za celu Vladu, i posebno za mene. Dali smo sve od sebe u borbi protiv pandemije, stabilizaciji ekonomije i spasavanju radnih mesta", objasnio je on.

"Optužbe iz 2016. netačne, učiniću sve da ih rasvetlim"

Kurc je kazao da su optužbe iz 2016, koje su sada podignute, netačne i da će učiniti sve da ih rasvetli.

"To je nešto sa čim su se mnogi visoki političari u zemlji i inostranstvu suočavali. Sada imamo, međutim, situaciju da se koalicioni partner pozicionirao protiv mene. Mnogi kažu da je to nepravda, a lično bih bio srećan da u našoj zemlji važi pretpostavka nevinosti", dodao je.

Rekao je da su optužbe pomešane sa SMS porukama koje je napisao u emotivnim trenucima.

"Pojedine poruke ne bih ponovo tako formulisao, ali sam i ja čovek sa emocijama i greškama", rekao je Kurc, izrazivši zahvalnost partijskim kolegama i građanima što su ga podržali proteklih dana.

Predsednik Austrije: Ovo je kriza vlade, ali ne i države

Dan ranije, naciji se povodom istrage tužilaštva o proneveri i mitu, kojom je obuhvaćen i Sebastijan Kurc, obratio predsednik Austrije Aleksander van der Belen, koji je tom prilikiko istakao da se radi o krizi vlade, a ne krizi države.

"Ovo što vidimo je kriza vlade, ali ne i državna kriza. Država i njena administarcija funkcionišu, i to se vidi. Osnove pravne države su netaknute, podela vlasti funkcioniše, a to se pokazalo i poslednjih dana i tako će biti i ubuduće", objasnio je on.

Građanima je rekao da su u sredu ujutro svi u zemlji bili svedoci neuobičajenog događaja.

"Sprovedeni su pretresi, a tako i kabineta kancelara. Tužilaštvo vodi istragu i protiv kancelara. Radi se o teškim optužbama - proneveri i mitu. Zadatak je pravosuđa da se istraže sve sumnje. Ne znamo da li će ova istraga voditi ka podizanju optužnice i do tada vlada pretpostavka nevinosti", objasnio je predsednik Austrije.

 Van der Belen je istakao da građani imaju pravo na vladu koja funkcioniše.

"Nalazimo se pred teškim zadacima, kao što je savladavanje pandemije, usvajanje budžetskih smernica za borbu protiv klimatskih promena. Delotvornost vlade je sada dovedena u pitanje", kazao je on.

Komentari (0)

Evropa