Evropa

Zeleni Austrije zahtevaju "osobu bez mrlje" umesto Sebastijana Kurca

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2021

-

11:14

Zeleni Austrije zahtevaju "osobu bez mrlje" umesto Sebastijana Kurca
Zeleni Austrije zahtevaju "osobu bez mrlje" umesto Sebastijana Kurca - Copyright AP/Ronald Zak

veličina teksta

Aa Aa

Stranka Zelenih Austrije uputila je danas jasan ultimatum Narodnoj partiji Austrije (OVP) zatraživši da narodnjaci moraju da nađu "osobu bez mrlje" da zameni Sebastijana Kurca na čelu vlade.

Zeleni su danas započeli razgovore sa šefovima poslaničkih klubova u austrijskom parlamentu, usled krize u vladi nastaloj nakon pokretanja nove istrage protiv kancelara Kurca, a prvi sagovornik im je bila lider Socijaldemokratske partije (SPO) Pamela Rendi-Vagner.

Pred početak sastanka su Zeleni bili oštriji prema koalicionom partneru OVP, nego što su bili ovih dana, ali nisu želeli da otkriju kako će glasati na vanrednoj sednici parlamenta u utorak, kada bi moglo da se glasa o poverenju vladi.

"OVP je pozvana da nađe ''osobu bez mrlje'' koja bi mogla da preuzme mesto kancelara", poručila je šefica poslaničkog kluba Zelenih Zigrid Maurer.

Maurer i šef Zelenih Verner Kogler rekli su da se radi o "teškim optužbama" zbog kojih je ugrožena mogućnost delovanja kancelara.

Zbog toga, rekli su, sada želi da sa drugim parlamentarnim strankama razgovaraju o svim opcijama.

Kogler je, u vezi sa odlukom Predsedništva OVP o stajanju uz Kurca i insistiranju da bude kancelar, rekao da koalicioni partner ima pravo da donosi odluke kakve želi, ali i da ima mogućnost da izabere ličnost kojoj ne preti dugogodišnji sudski proces.

Maurer je kazala da je Kurc optužen za teška krivična dela, kao što su korupcija ili pronevera 1,3 miliona evra novca poreskih obveznika.

"Kurc će od sada stalno morati da se bavi odbacivanjem tih optužbi. Jasno je da tako neko ne može da obavlja svoju dužnost", ocenila je ona.

Maurer je rekla i da, pošto OVP odbija da zameni Kurca "osobom bez mrlje", Zeleni sada vode razgovore sa opozicijom.

Rendi-Vagner je kazala da je na Zelenima da odluče da li će "dalje podržavati sistem Kurc".

O mogućim varijantima koalicije bez OVP nije želela da govori i izbegla je odgovor na pitanje o njenim ambicijama da postane kancelarka.

"Radi se sada o budućnosti zemlje, o miru i stabilnosti i vladi koja ne bi bila u stalnom fokusu pravosuđa", poručila je Rendi-Vagner.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa