Evropa

Kurc odbacuje sve optužbe: Istina će isplivati na videlo

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet, Euronews Srbija

06/10/2021

-

20:02

Kurc odbacuje sve optužbe: Istina će isplivati na videlo
Kurc odbacuje sve optužbe: Istina će isplivati na videlo - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odbacio je sve optužbe koje je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju (WKStA) podiglo protiv njega.

Kurc je, za dnevnik "Klajne cajtung" i ORF rekao da je istraga protiv njega, zbog sumnje pronevere, podmićivanja i primanja mita, iskonstruisana.

"Nakon kratkog vremena ponovo se pojavljuju nove optužbe, koje su, kao i one pre, iskonstruisane, i opet po istom sistemu - koriste se delovI SMS-ova i stavljaju u pogrešan kontekst. Istina će isplivati na videlo", naglasio je on.

Podsetio je na ranije optužbe vezane za navodno lažne iskaze pred istražnim odborom parlamenta u aferi "Ibica".

Iz Tužilaštva za korupciju danas je saopšteno da su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i njegovi najbliži saradnici osumnjičeni su da su novcem poreskih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o kancelaru i njegovoj Austrijskoj narodnoj stranci.

Istražitelji su danas pretresli premijerovu kancelariju, kao i stranačke prostorije, zbog sumnje da su Kurc i Austrijska narodna partija preko Ministarstva finansija plaćale agencijama za ispitivanje javnog mnjenja za "isključivo stranački motivisane, a ponekad i nameštene ankete" u Kurzovom interesu.

Osim toga, oni se sumnjiče da su plaćali vlasniku jednog medija Volfgangu Felneru da objavljuje rezultate tih anketa, preneo je Politiko. Felnerova izdavačka kuća je reagovala saopštenjum u kome se navodi da se istraga zasniva na "ogromnom nesporazumu".

Prethodnih dana iz Kurcove partije su više puta najavljivali da će uslediti pretresi njihovih prostorija, tvrdeći da je reč o namernom pokušaju da se nanese šteta stranci i kancelaru. Bivši generalni sekretar Austrijske narodne partije Andreas Hanger optužio je Tužilaštvo za korupciju da se u njemu kriju "levičarske ćelije" i da podržava političke protivnike vladajuće stranke.

Hanger nije odgovorio na pitanje novinara kako je onda tužilac koga optužuje da radi protiv njegove partije pre dve godine poslao u zatvor gradonačenika Salcburga, koji je član socijalemokrata.

Komentari (0)

Evropa