Evropa

Predsednik Austrije upozorava partiju kancelara: Optužbe na račun pravosuđa pokazuju nedostatak poštovanja institucija

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

08:43

Predsednik Austrije upozorava partiju kancelara: Optužbe na račun pravosuđa pokazuju nedostatak poštovanja institucija
Sebastijan Kurc - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen opomenuo je Narodnu partiju Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, koja je, nakon pretresa prostorija od strane Tužilaštva za privredni kriminal i korupciju, napala pravosuđe.

„Optuživanje pravosuđa da je jednostrano pokazuje nedostatak poštovanja ustavnih institucija Austrije“, podvukao je Van der Belen.

On je reagovao na izjave poslanika OVP Andreasa Hangera koji je govorio o "levičarskim ćelijama“ u Tužilaštsvu za privredni kriminal i korupciju.

Takođe i kancelar Kurc je govorio o „iskonstruisanim optužbama“ po sistemu korišćenja dela SMS poruka i stavljanja u pogrešan kontekst sa ciljem konstruisanja krivičnih optužbi.

Predsednik Van der Belen, rekao je na proslavi 75-te godišnjice postojanja austrijske novinske agencije APA, da su građani bili svedoci veoma neuobičajenog i teškog postupanja.

Podsetio je da je sprovedeno više pretresa prostorija i da Tužilaštvo vodi istragu u jednom novom smeru.

„Zadatak pravosuđa je da istraži sumnje, nezavisno od statusa osobe“, podvukao je on.

Rekao je da je važno biti svestan osnova pravne države, a to je princip podele vlasti.

Trenutno, dodao je, zna se samo da se vodi istraga, i da je pravo svake osobe da iznese svoje mišljenje, ali da iznete generalne optužbe na račun pravosuđa predstavljaju nedozvoljeno prekoračenje granica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa