Evropa

Zeman se oporavlja

Komentari

Autor: FoNet

11/10/2021

-

15:18

Zeman se oporavlja
Miloš Zeman - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Češki predsednik Miloš Zeman, koji bi trebalo da vodi postizborne razgovore o sastavljanju nove vlade, u stabilnom je stanju nakon što je bio na intenzivnoj nezi juče, izjavila je danas portparoka centralne vojne bolnice.

Zeman (77) prevezen je u bolnicu u nedelju i lečen je na odeljenju intenzivne nege zbog komplikacija povezanih s hroničnim bolestima, rekao je tada upravnik bolnice, ali nije rekao koliko je ozbiljno predsednikovo stanje, javlja Radio Slobodna Evropa.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

 

Stranka premijera Andreja Babiša ANO tesno je izgubila parlamentarne izbore završene u subotu od koalicije desnog centra Zajedno i čini se da nema izgleda da može da formira vladajuću većinu.

Predsednik bi trebalo da vodi razgovore sa strankama kako bi se nakon izbora pronašla održiva većina. Međutim, njegov prvi službeni korak, imenovanje novog premijera, biće preduzet tek kad se uspostavi novi donji dom s novim predsednikom.

Ako predsednik nije u mogućnosti, njegova ovlašćenja vezana za sastavljanje vlade prelaze na predsednika donjeg doma, prenosi Hina.

Predsednikov kabinet ranije je saopštio da je Zeman bio bolestan, a prošli mesec u bolnici je proveo osam dana. Tada je navedeno da njegovo stanje nije opasno po život, ali da je dehidriran i pomalo iscrpljen. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa