Evropa

Na protestima u Poljskoj priveden i nećak premijera

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

17:55

Na protestima u Poljskoj priveden i nećak premijera
Na protestima u Poljskoj priveden i nećak premijera - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Četiri osobe, uključujući premijerovog nećaka, privedene su tokom masovnog protesta u Poljskoj koji je održan protiv politike vlade, a za koji kritičari kažu da bi zemlju mogao da košta članstva u Evropskoj Uniji, saopštila je policija.

Više od 100.000 Poljaka demonstriralo je juče u znak podrške Evropskoj Uniji, saopštili su organizatori skupa i gradske vlasti, a prenela je agencija AP.

Nećak poljskog premijera Mateuša Moravjeckog tvrdio je da ga je policajac udario nogom u glavu dok je bio na zemlji, a u momentu kad je već bio priveden.

Portparol varšavske policije potvrdio je da je privremeno pritvoren Franek Broda i da su tokom privođenja korišćene lisice, ali se nije osvrnuo na navode o policijskoj brutalnosti.

Franek Broda je vladin kritičar i aktivista za prava LGBT populacije.

Nekoliko desetina ljudi, kako se navodi, kažnjeno je zbog paljenja baklji i ometanja saobraćaja tokom protesta i naknadnog marša do sedišta vladajuće desničarske nacionalističke partije Pravo i pravda (PiS).

Slični skupovi podrške održani su u više od 100 gradova širom Poljske.

Protesti su podstaknuti presudom Vrhovnog suda od prošle nedelje koji je zaključio da se zakoni Evropske Unije ne poklapaju sa Ustavom Poljske.

Podržavajući presudu suda, premijer Mateuš Moravjecki rekao je da se sa svakom državom članicom mora postupati s poštovanjem i da EU ne bi trebalo da bude samo "grupacija jednakih i više jednakih".

Kritičari ove odluke Vrhovnog suda kažu da se presuda može smatrati kao odbacivanje vrednosti EU, te da potencijalno može dovesti do "polegzita".

Komentari (0)

Evropa