Evropa

Zabrinjavajuće fotografije praznih rafova iz Britanije – poziv prodajnim lancima da se udruže, građani prave zalihe

Komentari

Autor: Euronews, Miror

15/10/2021

-

09:41

Zabrinjavajuće fotografije praznih rafova iz Britanije – poziv prodajnim lancima da se udruže, građani prave zalihe
AP/Frank Augstein - Copyright AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija i dalje se suočava sa nedostatkom vozača kamiona, a nakon vesti koje su proteklog meseca obilazile planetu o redovima koji se stvaraju na pumpama, sada svet obilaze fotografije praznih rafova u velikim supermarketima. Danima vlada nestašica i nekih od osnovnih namirnica, a građani Londona, kako prenose strani mediji, uveliko gomilaju zalihe. Upravo zbog toga, stigao je poziv velikim prodajnim lancima da pauziraju rivalstvo i zajedno pronađu način da prevaziđu krizu i obezbede stabilno snabdevanje u susret božićnim i novogodišnjim praznicima.

Naime, prazni rafovi u supermarketima mogu se poslednjih dana videti širom Londona. Građani su već počeli da prave zalihe namirnica pitajući se kako će dočekati predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

AP/Frank Augstein

 

Vest o praznim rafovima u radnjama širom Londona stiže u danu kada su objavljeni i poslednji zvanični statistički podaci o radnoj snazi koja nedostaje. Juče je objavljeno da Velikoj Britaniji manjka 1,2 miliona radnika, što je dodatni znak da britanska ekonomija doživljava nedostatak radnika u mnogim sektorima, piše Euronews.

Zavod za nacionalnu statistiku ukazao je na nestašice u celoj privredi, uključujući ugostiteljstvo i transport. Nedeljama su bili dugi redovi na benzinskim pumpama dok su se vozači borili da napune automobile usled nedostatka vozača kamiona koji će isporučiti gorivo. Međutim, pogled na police supermarketa bez nekih proizvoda već duže vreme uobičajen je prizor, piše Miror.

Uzroci su široko rasprostranjeni, ali je jasno da je kombinacija Bregzita i pandemije koronavirusa navela mnoge radnike iz EU da napuste Veliku Britaniju i krenu kući, navodi Euronews.

Nedostatak radne snage doveo je i do toga da su mnogi poljoprivrednici smanjili sadnju do 2022. godine nakon što su usled nedostatka radne snage usevi trunuli na njivi.

Suparnički lanci da sarađuju

Kako piše Miror, mnogim suparničkim trgovačkim lancima rečeno je da moraju da sarađuju uoči praznične sezone, jer nedostatak vozača teretnih vozila nastavlja da ugrožava isporuke zaliha širom zemlje.

AP/Frank Augstein

 

Slike praznih polica širom Velike Britanije pojavljuju se među izveštajima da je do trećine kamiona na putevima potpuno prazno. Poziv na saradnju je došao nakon što su objavljeni statistički podaci koji su pokazali da se zbog lošeg iskorišćavanja distributivnih kapaciteta vidi da je oko 31 odsto kamiona na putu potpuno prazno, dok su oni koji sadrže robu u proseku puni samo 60 odsto.

Osiromašene police supermarketa tako mogu da se vide širom Londona, a zalihe mleka, hleba, sendviča i gaziranih pića su u nekim prodavnicama sve manje.

Skoro prazan odeljak sa svežim voćem i povrćem viđen je i u prodavnici Asda u Cardiffu, gde su neki delovi frižidera bili potpuno prazni. Vest je stigla pošto milioni Britanaca nisu mogli da kupe neophodnu hranu u protekle dve nedelje, a svaki treći je već počeo da pravi zalihe za Božić.

Podsetimo, krajem prošlog meseca, mnoge benzinske stanice širom Velike Britanije ostale su bez goriva, a pojedine velike industrijske grupacije u engleskim gradovima javile da je 50 do 90 posto pumpi "presušilo".

Akutni nedostatak vozača kamiona u Velikoj Britaniji naveo je stanovnike u nekim engleskim gradovima na paničnu kupovinu goriva, i doveo do stvaranja kilometarskih kolona automobila na benzinskim pumpama, od kojih su mnoge ostale bez benzina i dizela ili su jednostavno zatvorene, prenosi Rojters.

Velikoj Britaniji nedostaje desetine hiljada vozača kamiona. Pandemija koronavirusa, starenje radne snage i Bregzit su glavni faktori tog problema. Nova imigracijska pravila uvedena nakon Bregzita znače da građani EU više ne mogu da žive i radi bez viza u Velikoj Britaniji.

Komentari (1)

Evropa