Evropa

Komšić i Džaferović optužili Dodika za antiustavno delovanje

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2021

-

12:29

Komšić i Džaferović optužili Dodika za antiustavno delovanje
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović optužili su danas srpskog člana Milorada Dodika za antiustavno delovanje, uvereni da je to što on govori predmet Tužilaštva BiH.


Dodik je nakon sastanka članova Predsedništva BiH sa austrijskim šefom diplomatije Mihaelom Linhartom u Sarajevu izjavio da je BiH stabilna zemlja u bezbednosnom smislu i da će tako ostati, ali da nije jedinstvena niti je ikada bila.

"Srpska nema nameru da ruši teritorijalni integritet BiH, ali ima nameru da vrati suverenitet koji je Ustav i Dejtonski sporazum dao Republici Srpskoj", naveo je, između ostalog, Dodik.

U odvojenim obraćanjima novinarima Komšić je rekao da je Dodik na sastanku "po ko zna koji put verglao svoje, pa svoje...", što, kako je kazao, postaje predmet rada Tužilaštva BiH.

"Ovo što on radi je rušenje ustavnog sistema BiH. Time bi trebalo da se pozabavi Tužilaštvo po službenoj dužnosti, ako ne bude po službenoj dužnosti, onda će biti po krivičnoj prijavi", zapretio je Komšić.

"Dodik ima problem sa međunarodnom zajednicom i delom BiH"

On je rekao i da Dodik u ovom trenutku ima problem s međunarodnom zajednicom i "sa nama", jer jednostavno, kako je rekao, ne žele da budu deo "Dodikovog ludila, političkog ili fizičkog".

"Dok se pomenuti gospodin ne urazumi ili uzme pravu terapiju ili dok ne bude zaustavljen, do tada traje ludilo, kao i svako ludilo", rekao je Komšić, preneo je sarajevski portal Klix.

Džaferović je svom obraćanju novinarima rekao da "poslednji put poziva" Dodika da prestane da, kako je naveo, deluje antiustavno.

On je Dodika pozvao da dođe u Predsedništvo i da rade na reformama BiH i ispunjavanju obaveza prema NATO savezu.

"Dodik ne može da uspe ovim što radi, može naneti štetu samo sebi i entitetu koji tvrdi da predstavlja", kazao je Džaferović.

Tvrdi da je Dodikovo delovanje u osnovi protiv Dejtonskog sporazuma na koji se poziva, što samo po sebi govori o ozbiljnosti situacije.

A, ukoliko, kako kaže, ovako nastavi "prvorazredna obaveza visokog predstavnika je da zaštiti Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet BiH".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa