Evropa

Novi ispad Janeza Janše na društvenim mrežama: Političari širom Evrope besni zbog neukusnih tvitova premijera Slovenije

Komentari

Autor: Tanjug, Jutarnji

15/10/2021

-

20:08

Novi ispad Janeza Janše na društvenim mrežama: Političari širom Evrope besni zbog neukusnih tvitova premijera Slovenije
Novi ispad Janeza Janše na društvenim mrežama: Političari širom Evrope besni zbog neukusnih tvitova premijera Slovenije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija saopštila je, komentarišući poruke slovenačkog premijera Janeza Janše na Tviteru, da bi društvene mreže trebalo da budu prostor za konstruktivnu raspravu punu poštovanja, a ne za napade na pojedince.

"Mi ne komentarišemo komentare, ali hteo bih da razjasnimo neke stvari: društvene mreže bi trebalo da budu prostor za konstruktivnu raspravu punu poštovanja, a ne prostor za napade na pojedince, bilo privatne ili javne osobe, kao što je slučaj sa spomenutim tvitom", izjavio je portparol EK Kristijan Vigand, odgovarajući na novinarsko pitanje da komentariše Janšine tvitove koji su u četvrtak izazvali burne reakcije, prenosi Hina.

Janša je najpre objavio tvit, koji je kasnije obrisao, uz fotografiju "13 od 226 poznatih lutaka Džordža Soroša u Evropskom parlamentu", među kojima su i fotografije Sofi in 't Veld, nekadašnjeg predsednika stranke evropskih liberala (Alde) Hansa van Balena i bivšeg predsednika EP Martina Šulca.

Mnogi su protumačili da taj tvit ima antisemitske konotacije, jer se aludira na teoriju zavere koju širi krajnja desnica, da mađarsko-američki finansijer i filantrop Džordž Soroš, koji je jevrejskog porekla, tajno povlači konce u EU.

"Stajalište EK o antisemitizmu je vrlo jasno. U EU nema mesta za antisemitizam, on nije uperen samo protiv jevrejske zajednice nego i protiv otvorenog i raznolikog društva", rekao je Vigand.

Reagovao i holandski premijer

Na Janšine objave reagovao je i holandski premijer Mark Rute, osudivši Janšin "neukusan tvit", a slovenačka ambasadorka u besmislene optužbe o medijskim neslobodama u Sloveniji, za koje kaže da ih širi evropska levica.

"Ne gubite vreme sa pozivanjem ambasadora i slobodom medija u Sloveniji nego zajedno sa Sofi in 't Veld zaštitite svoje novinare pred ubistvima na ulici", napisao je Janša, aludirajući na ubistvo novinara Petera de Vrisa koji je istraživao kriminalno podzemlje.

Na Janšino tvitovanje i napade na evroposlanike reagovao je i predsednik EP David Sasoli pozivom Janši da se uzdrži, ali je na to dobio novi odgovor Janše.

"Slovenija nije kolonija. Molim da kažete svojim poslanicima neka ime Evropskog parlamenta ne zloupotrebljavaju za političke spletke i besmislene optužbe na račun Slovenije", naveo je Janša u svojoj poruci Sasoliju.

Oglasio se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, navevši da članovima EP treba omogućiti da obavljaju svoj posao "bez ikakvog pritiska".

"Međusobno poštovanje između evropskih institucija i unutar Evropskog veća jedini je način da se ide napred", naveo je Mišel.

Janša je dosad u više navrata izazivao oštre reakcije iz Brisela, na primer kad je napao Iran pa je reagovao Žozep Borrelj, Visoki predstavnik EU za spoljnu i sigurnosnu politiku tvrdnjom da premijer države koja predsedava EU ne iznosi spoljnopolitičke stavove EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa