Evropa

Janša za Euronews: EK prekoračuje svoja ovlašćenja u oblasti vladavine prava, treba da bude pošten posrednik

Komentari

Autor: Euronews

07/10/2021

-

19:45

Janša za Euronews: EK prekoračuje svoja ovlašćenja u oblasti vladavine prava, treba da bude pošten posrednik
Janez Janša - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je na granici da prekorači svoja ovlašćenja koja treba da budu u "granicama vladavine prava" i da insisitira da članice Bloka tu i ostanu, a ne da vode političke bitke preko izjava svojih zvaničnika, rekao je premijer Slovenije u intervjuu za Euronews, te ukazao da EK treba da bude van političkih okršaja, a ne u njenom središtu.

Inače, ove izjave slovenačkog premijera dolaze u trenutku kada je EK spremna da formira novi mehanizam koji povezuje fondove EU i poštovanje vladavine prava. To znači da nakon što EK utvrdi sumnju da neka zemlja krši zakone EU, može da preporuči obustavu plaćanja toj zemlji. Odluku bi morali da ratifikuju nacionalne vlade i da se to postigne većinom glasova. Međutim, Janša se ne slaže sa načinom kako je osmišljeno da celokupna šema funkcioniše.

On smatra da predsednica EK Ursula fon der Lajen ulazi u "političke bitke" sa državama članicama i ocenjuje da ona nije "pošten posrednik". Sa druge strane, za vladavinu prava, za koju se zvanično zalaže EU, rekao je da je među evropskim zvaničicima počela da se "eksploatiše u partijske svrhe".

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

 

"Evropski parlament je političko telo. To je mesto za političke debate, ali i sukobe. Međutim, to se ne odnosi na Evropsku komisiju i Evropski savet. Prema ugovoru, EK bi trebalo da bude van političkih okršaja, ali to nije uvek slučaj.Takav slučaj je bio sa Junkerovom komisijom", rekao je Janša.

On smatra da EK ne terba da se meša u okršaje, već samo da bude "pošten posrednik".

"Prema ugovorima EU, posao EK je da mora da osigura prijemni ugovor i prava EU. Izvršna vlast ima pravo da pokrene postupak za povredu prava protiv zemlje članice koja ne poštuje evropska prava. Ukoliko zemlja to ne popravi, EK može da pokrene pravni postupak pred Sudom pravde u EU u Strazburu", rekao je on.

Janša je istakao i da je posao evropske komesarke zadužene za nadzor vrednosti i transparentnosti Vere Jurove da osigura usklađenost vladavine prava, što ona, kaže, ne čini.

"Jurova, po mom mišljenju, daje izjave koje jasno krše ugovor. Međutim, nju podržava evropska štampa. Da se to dogodilo pre 15 godina, mislim da ne bi mogla da bude tako slobodna", rekao je Janša, ali nije želeo da precizira na koje tačno izjave misli.

Tanjug AP/Darko Bandić

 

Inače, Viktor Orban, mađarski premijer i bliski Janšin saveznik, ranije je zatražio da Jurova podnese ostavku upravo zbog svoje izjave u kojoj je rekla da se Mađarska udaljava od zapadne demokratije. Orban je rekao da njeni komentari direktno predstavljaju "politički napad" na njega, ali je portparol EK stao u njenu odbranu rekavši da takve izjave nemaju konotaciju na koju Orban ukazuje i da u Jurovu ima veliko poverenje.

"Članstvo u EU je primamljivije zemljama u regionu od Kine, Turske ili Rusije"

U daljem razgovoru za Euronews Janša je komentarisao i Samit koji je bio posvećen odnosima između EU sa Zapadnim Balkanom, a čiji je domaćin upravo bila Slovenija. Istakao je da, što se tiče Balkana, planira da se angažuje više, kao i da je za njega pitanje proširenja EU uvek na vrhu prioriteta i da će tako ostati tokom slovenačkog predsedavanja.

Međutim, Samit nije doneo neki veći politički proboj zbog duboko ukorenjenih podela između članica i samo je potvrdio posvećenost EU koja svakako želi proširenje, ali bez nekog fiksnog roka ili vremenskog okvira. Ono što je precizirano je da su se lideri složili da uspostave novi ekonomski paket koji će dati devet milijardi evra bespovratnih sredstava regionu.

Tanjug AP

 

"Nije reč samo o ulaganjima u infrastrukturu ili ekomomsku saradnju. Činjenica je da je EU jedan od najvećih investitora u regionu, međutim ima i snažne konkurente među kojima su Kina, Rusija i Turska", rekao je Janša.

On smatra da je ipak moguće članstvo u EU veći mamac za zemlje u regoinu, i da mu sve one teže.

"Na našoj strani je velika prednost, a to je članstvo u EU. Mislim da niko sa Zapadnog Balkana ne želi da bude deo Kine, Rusije ili Turske, već deo Evrope", dodao je.

"EU je spremna da pomogne, ali ne sme da ponavlja greške iz prošlosti"

Dva nedavna događaja takođe su dosta uticala na odnose unutar EU: situacija sa talibanima u Avganistanu i novi vojni savez između SAD i Velike Britanije i Australije koji ima za cilj da se suprostavi kineskom uticaju u Indo-Pacifiku. Ovaj pakt je otvorio spor sa Francuskom, koja je izgubila ugovor sa Australijom o izrađivanju 12 podmornica.

"Čuo sam se sa australijskim premijerom Skotom Morsonom. Zamolio me da prenesem našim kolegama da je za njih EU i dalje strateški partner", rekao je Janša i dodao da je EU potrebna i Pacifiku i Francuskoj i da je ona velika sila koja svakako ima uticaj u svetu, ali kako je dodao i "svet ima uticaj na nju".

Tanjug/Etat Major des Armees via AP

 

Što se situacije u Avganistanu tiče Janša kaže da je obaveza EU da pomogne koliko može, ali je ukazao na to da Blok uči na greškama iz prošlosti, te podsetio na nedavnu situaciju sa Sirjom.

"Mi treba da pomognemo onima koji su i nama pomagali. Međutim, Evropa nema mesta za 10 miliona ljudi iz Avganistana. Nećemo da ponovimo grešku koja je napravljena sa Sirijom 2015. godine. To nije nanelo štetu samo Evropi, već i izbeglicama", zaključio je Janša.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa