Evropa

Poruka Evropske unije: Zapadnom Balkanu je mesto u Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

15:17

Poruka Evropske unije: Zapadnom Balkanu je mesto u Evropskoj uniji
Poruka Evropske unije: Zapadnom Balkanu je mesto u Evropskoj uniji - Copyright Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije, uz saglasnost lidera sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas na Samitu EU-Zapadni Balkan deklaraciju u kojoj daju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i potvrđuju posvećenost procesu proširenja zasnovanog na "kredibilnim reformama partnera"uz naglasak na važnosti "jačanja integracija i kapaciteta apsorbcije novih članica" same EU.

Predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel obratio se zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Slovenije Janezom Janšom nakon sastanka u okviru Samita EU i Zapadni Balkan.

Mišel je naglasio da moraju da se uvide sve prednosti saradnje sa Zapadnim Balkanom. On je istakao i važnost jačanja Evropske unije i deljenja ideja unutrar nje.

Predsednca Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela da je da je vrlo jasan stav je je Zapadnom Balkanu mesto u EU.

"Poruka Evropske komisije je jasna, Zapadni Balkan je deo iste Evrope kao i Evropska unija. Delimo istu istoriju, interese, vrednosti i duboko sam uverena - istu sudbinu. EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana", rekla je Ursula fon der Lajen na konferenciji za medije nakon Samita.

"Moja komisija će nastaviti da radi sve što može da ubrza proces proširenja i integracije regiona u EU. Mi želimo Zapadni Balkan u EU. Ne može biti nikakve sumnje po pitanju toga da je naš cilj proširenje", kaže Fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen naglašava da je Ekonomski i investicioni plan od 30 milijardi evra u srži EU angažmana sa regionom.

"Plan je ključan kako za razvoj tako i za dublju integraciju zajednickog regionalnog tržista što će biti od iste koristi za Zapadni Balkan kako i jedinstveno tržiste za EU", kaže Lajen i dodaje da razume da zemlje ZB dugo čekaju.

"Ja razumem da šest zemalja Zapadnog Balkana dugo čega na pridruživanje. Sada je već vidiljiv veliki progres. Ostalo je da se radi na slobodi medija, vladavini prava, borbi protiv korupcije", dodala je Fon der Lajen.

"Dogovor Beograda i Prištine odlična poruka za region"

Predsednica EK je pohvalila i dogovor o smirivanju tenzija na Kosovu postignut prošle nedelje i navela da je važno da se vidi da je moguće da se dođe do dogovora i da je to dobra poruka za ceo region.

"To pokazuje da je moguce da se za pregovaračkim stolom uz volju za dogovorom pronađe rešenje i krene napred čak i u teškim situacijima", poručila je Lajen.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas da svi komesari imaju njeno puno poverenje.

Ona je to rekla na konferenciji za štampu posle Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, odgovarajući na pitanje o stavu u vezi napada "Politika" na račun komesara za proširenje Olivera Varheja zbog navodnog protežiranja Srbije.

"Srbija je prešla dug put, ali ima još mnogo toga da uradi, posebno na vladavini prava. To sam rekla i prilikom moje posete Srbiji u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a to su i oni priznali:, objasnila je ona.

Fon der Lajen je kazala da postoje direktori generalnih direktorata koji rade svoj posao revnoso decenijama, i koji redovno izveštavaju o napretku svake zemlje pojedinačno.

 

Janša: Slovenija se zalagala za konkretan datum proširenja

U ime zemlje domaćina, premijer Slovenije Janez Janša rekao je da bi EU trebalo da potvrdi ono što je dogovoreno na samitu u Grčkoj pre 18 godina.

On je istakao da ipak i zemlje koje žele da postanu članice moraju da pokažu svoju volju i da "modernizuju svoje sisteme".

Janša je naveo i da se Slovenija zalagala za određivanje konkretnog datuma kada je proširenje EU u pitanju.

"Nije tajna da je Slovenija želela da se u Deklaraciju unese i određen rok. Vreme ipak nije deo Deklaracije, ali i dalje moramo da razgovaramo o tome", naveo je Janša na konferenciji za medije.

On je istakao da ova Deklaracija nosi dobre poruke za region.

 

 

Takođe, Janša je kao jedan od problema koji moraju hitno da se reše naveo i pitanje, kako je naveo, "Srbije i Kosova", a uz to i odnos Bugarske i Severne Makedonije.

 

 

"Nadam se da će naši budući koraci dati konkretnije rezultate nego prethodne decenije", zaključio je Janša.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa