Evropa

Kurc: Austrija želi datum za članstvo Zapadnog Balkana u EU

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

22:38

Kurc: Austrija želi datum za članstvo Zapadnog Balkana u EU
Sebastijan Kurc - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je večeras u Ljubljani da bi Austrija želela datum proširenja EU na taj region.

"Ako nema datuma onda to često znači da se tempo smanjuje", naglasio je Kurc u izjavi novinarima uoči sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan.

On je ocenio da je pozitivno što se održava Samit EU-Zapadni Balkan i što postoji privrženost Unije proširenju, a upitan o spekulacijama da predsednik Francuske Emanuel Makron neće promeniti čvrsti stav u vezi proširenja EU pre predsedničkih izbora, Kurc je kazao da tako nešto smatra pogrešnim pristupom.

Kurc je izrazio zadovoljstvo što se ponovo održava direktan susret s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, podsetivši da je poslednji takav sastanak bio 2018. pre pandemije.

Zahvalio je slovenačkom premijeru Janezu Janši na organizaciji skupa i istakao da postoji pozitivan razvoj na Zapadnom Balkanu kroz reforme.

"Tako, na primer, Srbija ima snažan privredni rast. Zato postoji i hitni interes da EU zauzme verodostojnu poziciju na Balkanu", poručio je austrijski kancelar.

Austrijski mediji: Nacrt deklaracije bez datuma o pristupanju

Nacrt Deklaracije sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan na Brdu kod Kranja, ne sadrži nikakav datum za prijem zemalja regiona u članstvo Unije, prenose austrijski mediji.


U Deklaraciji EU podvlači jasnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i privrženost procesu proširenja.

Austrijska štampa prenosi i da će se odluke donositi na osnovu verodostojnih reformi partnera, fer i striktnih uslova, kao i pojedinačnih doprinosa kandidata za članstvo.

Deklaracija ne sadrži niti jedan datum, ni mapu puta, pa tako ni za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Austrija je, kao i Slovenija, lobirala da se u deklaraciji nađu konkretni datumi.

Slovenija je predložila da to bude 2030. godina kada bi proces proširenja sa svim kandidatima regiona trebalo da bude zaključen.

Prema pisanju austrijskih medija, Francuska je pre svih drugih zemlja koja koči proširenje EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa