Politika

Joksimović: Očekujem otvaranje bar jednog klastera do kraja godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

13:29

Joksimović: Očekujem otvaranje bar jednog klastera do kraja godine
Joksimović: Očekujem otvaranje bar jednog klastera do kraja godine - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je na Brdu kod Kranja da očekuje otvaranje novih klastera u okviru evrointegracija Srbije do kraja slovenačkog predsedavanja.

Odluku će, kako je navela, doneti države članice na osnovu izveštaja o napretku koji bi trebalo da "evidentira gde je Srbija u vladavini prava".

Istakla je da je "vrlo važno što Slovenija za vreme predsedavanja drži visoko na agendi temu proširenja Zapadnog Balkana", ali da "očigledno postoje velike razlike između država članica EU", navodi se na sajtu Ministarstva za evropske integracije.

"Mnoge države su govorile da ne žele da proširenje bude tema (samita), već da bude partnerstvo Evropske unije i Zapadnog Balkana, u kojim oblastima može da se produbi i na koji način", rekla je ona.

Srbija je kako je navela spremna za otvaranje dva klastera.

"Očekujem da neki korak bude napravljen do kraja slovenačkog predsedavanja. Klaster četiri po novoj metodologiji se tiče zelene agende i održive povezanosti. Tu su četiri poglavlja koja se tiču transportne politike, zaštite životne sredine, energetike i transevropskih mreža. Mi smo sve pripremili, spremi smo i za klaster tri - Inkluzivni rast i kompetitivnost",  rekla je ministarka novinarima.

Slovenija Evropskom unijom predsedava do kraja godine, kada predsedavanje preuzima Francuska, a Joksimović je navela da ne očekuje da će u tom periodu proširenje biti fokus, ali da Srbija mora da nastavi da radi na reformama.

Joksimović je rekla da će Vučić danas učesnicima samita poslati "jasnu poruku“ da Srbija želi u EU i da "radi mnogo" na reformama.

"Mora da bude jasno i nama i našim građanima da li politika proširenja opstaje, da li je kredibilna, da li je to predvidiv proces i šta su očekivanja", rekla je ona.

Očekuje se da na kraju skupa lideri EU usvoje deklaraciju u kojoj će biti pomenuto proširenje, a lideri Zapadnog Balkana će biti pozvani da se usklade s tim dokumentom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija