Politika

Liht o završnoj deklaraciji Samita i pominjanju temrina proširenje: Nada postoji, ali lopta je i u našim rukama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

11:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Lopta je u našim rukama, ne samo EU. Na nama je da pokažemo da smo spremini za proširenje, da se približimo normama i vrednostima EU", rekla je za Euronews Srbija Sonja Liht predsednica Foruma za političku izuzetnost.

Ona je povodom Samita lidera EU i Zapadnog Balkana, koji se danas održava u Sloveniji i završne deklaracija oko koje se, prema informacijama Euronews Srbija i dalje lome koplja, rekla da postoji nada da će termin proširenje biti pomenut. 

Ipak, istakla je da je važno da se pomak vidi u drugim stvarima.

Kako je navela od Samita u Solunu 2003. godine, ni i u Sofiji 2018. ni u Zagrebu 2020 nije bilo pominjanja proširenja.

"Činjenica je da su deca rođena tada već puoletna, a da mi i dalje imamo dileme o tome kada bi Zapadnog Balkana mogao da bude deo EU, ali istovremeno ima pomaka", navela je Liht.

Ipak, podvukla je da pomaka ima. 

"Ima pomaka u drugim stvarima, tu je evropski investicioni plan, predodređeno je 20 milijardi evra za podršku Zapadnom Balkanu, ako krenu putem digitalizacije i evropske ekonomije. I mi moramo raditi na svojim reformama, na sebi, vladavini prava, uvođenju jasnih standarda i normi koje postoje u EU", navela je Liht.

Dodala je da zemlje kandidati moraju na taj način da pokažu da su spremne za proširenje.

"Lopta je u našim rukama, ne samo EU. Na nama je da pokažemo da smo spremini za proširenje, da se približimo normama i vrednostima EU", rekla je Liht.

Ona je navela da je važno što se na ovom samitu okupljaju svi najvažniji lideri Evropske unije, i podsetila na činjenicu da je oproštajni samit nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Francuskog predsednika Emanuela Makrona očekuju izbori sledećeg aprila, moguće da će posle tih izbora i njegovo protivljenje ili zadrška o proširenju biti nešto drugačija", zaključila je Liht.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija