Politika

Ocene i analize Samita EU – Zapadni Balkan: Mešovite poruke iz deklaracije, u čijem dvorištu je sada lopta?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2021

-

13:42

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U ocenama i analizama jučerašnjeg Samita u EU – Zapadni Balkan preovlađuje umereni pesimizam. 

Na portalu "Politiko" objavljen je autorski tekst Ketrin Ešton, nekadašnje šefice evropske diplomatije, Miše Glenija, uticajnog novinara, Ivana Vejvode i još nekoliko autora. U tekstu se, pored ostalog, kaže da EU najavljuje preokret u svojoj politici prema Zapadnom Balkanu, i ukazuje se na nedavne izveštaje koji govore da u EU više ne podržavaju siguran put ka članstvu za zemlje Zapadnog Balkana. 

Autori ocenjuju da takvim oklevanjem EU na Zapadni Balkan poziva one koji ne dele njene norme i vrednosti, da dođu na granice i da to predstavlja geostratešku grešku. 

Džoš O'Brenan, profesor evropskih integracija ističe da su formulacije iz dekalracije koje kažu da je pružena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana zapravo u potpunosti besmisleno retoričke sredstvo koje je namenjeno da prikrije potpunu nesposobnost i neuspeh EU prema regionu. 

Bendžamin Kuto iz Žak Delor instituta smatra da je deklaracija malo hrabrija od prethodnih, jer se u njoj navodi reč proširenje. Ali dodaje da je sada lopta na terenu zemalja Zapandog Balkana, ali i onih koji su pristali da se obavežu potpisivanjem deklaracije. On tu pre svega ukazuje na Holandiju i Francusku.

Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost kaže da je proces proširenja EU izgubio na moći da transformiše zemlje kandidate. On tvrdi da sadašnji proces neće dovesti ni do jednog cilja, kao ni do stabilizacije regiona.

Nemačka agencija DPA navodi da postoji podela unutar EU u vezi sa Zapadnim Balkanom i da je to rezultiralo mešovitim porukama iz deklaracije i novim obećanjima o novčanoj pomoći, ali ne i nešto više od toga. ša ni konkretnih datuma. 

Nekadašnji ministar u vladi Tonija Blera, Denis Mekšejn, koji je bio zadužen za pitanja Evrope, kaže da ovakav samit kakav je juče održan pokazuje potpunu slabost EU u pomaganju ovom sićušnom kutku Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija