Evropa

Veliki korak ka semafor koaliciji u Nemačkoj i kancelarskom mestu za Šolca: Zeleni glasali za početak pregovora sa SPD

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

17/10/2021

-

19:02

Veliki korak ka semafor koaliciji u Nemačkoj i kancelarskom mestu za Šolca: Zeleni glasali za početak pregovora sa SPD
Veliki korak ka semafor koaliciji u Nemačkoj i kancelarskom mestu za Šolca: Zeleni glasali za početak pregovora sa SPD - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Delegati na konferenciji Zelene stranke u Berlinu glasali su danas za početak pregovora sa Socijaldemokratama (SPD), otvrajući time put za trostruke pregovore koji će biti održani i sa strankom Slobodnih demokrata (FDP) kako bi formirali novu vladu.

Da bi pregovori zvanično mogli da počnu neophodno je da i članstvo neoliberalne partije Slobodnih demokrata donese takvu odluku, što bi trebalo da se desi u ponedeljak, prenosi AP. Ova koalicija mogla bi da predstavlja veliku pobedu i za Zelene i za Nemačku.

"Naša partija bi u novoj vladi mogla preuzeti veću odgovornost i bili bismo pokretači velikih transformacija", rekao je kopredsednik Zelenih Robert Habek.

U slučaju dogovora Olaf Šolc iz SPD bi nasledio Angelu Merkel na mestu nemačkog kancelara, preneo je Rojters. Takozvani "semafor" savez nazvan po bojama stranaka - crvenoj, žutoj i zelenoj, predvodio bi SPD, koji je osvojio najviše glasova na prošlomesečnim izborima.

O konačnom koalicionom sporazumu, za koji se Šolc nada da će biti postignut pre Božića, ponovo će se izjašnjavati članovi Zelene stranke. 
 

profimedia

 

U petak postignut načelni sporazum

Tri stranke, koje bi trebalo da formiraju buduću vladu, u petak su postigle načelni sporazum i svaka od njih je odustala od nečega.

Zeleni su "progurali" svoj zahtev da se ubrza prelazak sa fosilnih energenata, pre svega sa uglja, i očekuju da bi taj proces, koji je bio oročen do 2038. godine, pod idealnim okolnostima bude okončan osam godina ranije.

Partija Zelenih drugi put će biti deo nemačke vlade. Prvi put je u vladi bila od 1998. do 2005, kada je kancelar bio Gerhard Šreder. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa