Evropa

Fon der Lajen pozvala na smanjivanje zavisnosti od prirodnog gasa u EU, Fajon: Evropa je na ivici energetske krize

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2021

-

12:21

Fon der Lajen pozvala na smanjivanje zavisnosti od prirodnog gasa u EU, Fajon: Evropa je na ivici energetske krize
Ursula von der Lejen - Copyright Tanjug AP/Christian Hartmannn

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pozvala danas 27 zemalja članica EU da se odvikavaju od prirodnog gasa kako bi ubrzale prelazak na čistu energiju i učinile blok nezavisnijim akterom u svetu.

Uoči samita EU u čijem je središtu energetska kriza, Lajen je rekla zakonodavcima da, s obzirom na to da blok uvozi 90 odsto svog gasa od čega najveći deo iz strateškog rivala Rusije, "nas to čini ranjivima", prenosi agencija AP.

Kao rezultat toga, ona želi da EU intenzivira brz prelazak na čistu energiju vetra i sunca, koja se može proizvoditi na domaćem terenu i koja će na kraju biti mnogo jeftinija od uvoznih fosilnih goriva.

Nedavni skok cena gasa prvo je pogodio najugroženije porodice EU, a Lajen je ponovo pozvala članice da se pobrinu da se porezi i nameti na energiju prilagode kako bi se zaštitili najsiromašniji građani EU.

"Iako je (ruski) Gasprom poštovao svoje dugoročne ugovore sa nama, nije odgovorio na veću potražnju, kao što je to činio prethodnih godina. Dakle, Evropa se danas previše oslanja na gas", rekla je Lajen.

Kao posledica toga, prelazak na čistu energiju, prema njenim rečima, nije samo neophodan radi energetske neutralnosti do sredine veka, već je, kako napominje, od vitalnog značaja za ekonomiju EU i za otpornost na šokove u cenama energije.

Fajon: Potreban nam je energetski Maršalov plan

Potreban nam je evropski energetski Maršalov plan i strateške rezerve koje će sprečiti spekulacije i obezbediti stabilno snabdevanje energijom, poručila je danas slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon tokom rasprave uoči zasedanja Evropskog saveta.

Fajon je, u govoru koji je objavila na svom zvaničnom portalu, istakla da je Evropa na ivici energetske krize i navela da je u Sloveniji više od 40.000 domaćinstava u opasnosti od siromaštva zbog poskupljenja energije.

"Struja, goriva, lož ulje i prirodni gas postaju sve skuplji i potrebne su brze akcije kako bi se pomoglo najsiromašnijima u grejnoj sezoni", ukazala je Fajon i ocenila da je rast cena energije između ostalog i rezultat spekulacija kao i da je "neprihvatljivo da lov na kapitalnu dobit distributera finansijski utiče na potrošače".

Ona je pozvala čelnike Unije da "deluju zajedno, kao što je bio slučaj sa kupovinom i distribucijom vakcine protiv kovida. Vlade imaju moć i odgovornost da pomognu svom narodu i zemljama" i zaključila da je Evropi potreban energetski Maršalov plan.

"Ubrzati prelazak na čistu energiju"

Podsetimo, poslednjih dana sve više rastu cene prirodnog gasa rastu, što je podstaklo krizu koja će verovatno ove zime uticati na račune potrošača. Cene su sada šest puta veće nego što su bile prošle godine i nastavljaju da rastu, pri čemu kriza verovatno neće nestati pre proleća.

Vlasti evropskih zemalja pokušavaju da izdaju subvencije i smanje poreze u nastojanju da zaštite potrašače. Nestašica struje gasi ulična svetla i zatvara fabrike u Kini, siromašni u Brazilu biraju između plaćanja struje i hrane, nemački proizvođači pšenice ne mogu da pronađu đubrivo koji se proizvodi od prirodnog gasa, raste strah da će Evropa morati da štedi struju, ako zima bude hladna. Ovako je američka agencija OAP opisala razmere energetske krize u Evropi.

Komentari (0)

Evropa