Evropa

Nemačka se izvinila Namibiji, zvanično priznala da je masakr nad plemenima bio genocid

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2021

-

09:05

Nemačka se izvinila Namibiji, zvanično priznala da je masakr nad plemenima bio genocid
Nemačka se izvinila Namibiji, zvanično priznala da je masakr nad plemenima bio genocid - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka se izvinila za svoje učešće u ubistvima pripadnika plemena Herero i Nama u Namibiji pre više od jednog veka i zvanično je, prvi put, opisala masakr kao genocid. Takođe, Berlin je objavio da će finansirati projekte u vezi sa tim vredne više od milijardu evra.

Nemački vojnici ubili su oko 65.000 Herero i 10.000 Nama pripadnika plemena u periodu od 1904. do 1908. godine nakon revolta zbog kolonijalnog preuzimanja teritorija, što istoričari i Ujedinjene nacije dugo nazivaju prvim genocidom u 20. veku.

I dok je Nemačka i ranije prihvatala "moralnu odgovornost" za ubistva, izbegavala je da se i zvanično izvini za masakr, kako bi izbegla zahteve za naknadu štete.

Saopštenje iz Berlina stiglo je nakon pet godina pregovora, prenosi Rojters.

"Sada ćemo takođe zvanično da nazove ove događaje ono što su bili iz današnje perspektive - genocid. U svetlu nemačke istorijske i moralne odgovornosti, zamolićemo Namibiju i potomke žrtava za oproštaj", rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

Takođe, Nemačka se saglasila da donira 1,1 milijardu evra za rekonstrukciju i razvojne projekte koji će direktno imati benefite za zajednice pogođene ovim genocidom, dodao je.

Mediji u Namibiji objavili su u četvrtak da će taj novac da bude iskorišćen za finansiranje infrastrukture, zdravstva i programa obuke i to preko 30 godina.

Nemačka, koja je izgubila sve kolonijalne teritorije nakon Prvog svetskog rata, bila je treća najveća kolonijalna sila nakon Velike Britanije i Francuske. Međutim, njena kolonijalna prošlost je decenijama ignorisana dok su se istoričari i političari fokusirali više na nacističke zločine, uključujući Holokaust.

Zvanični pregovori sa Namibijom počeli su 2015. godine, a 2018. godine su vraćene lobanje i drugi posmrtni ostaci masakriranih plemena koji su korišćeni u eksperimentima uz kolonijalne ere da bi se tvrdila "evropska rasna superiornost".

Komentari (0)

Evropa