Evropa

Kraj pandemije se ne nazire u Evropi: U pojedinim državama kritično raste broj novozaraženih

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2021

-

12:08

Kraj pandemije se ne nazire u Evropi: U pojedinim državama kritično raste broj novozaraženih
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija u Evropi je sve lošija – Ukrajina već drugi dan zaredom beleži rekorne brojke novozaraženih, dok u Rumuniji preti mogućnost da stopa zaraze dostigne 20.000 slučajeva dnevno.

"Kraj pandemije se danas ne nazire, čak ni prognoza. Slušamo svakakve prognoze i mišljenja. Naravno da su važne, ali neke se ostvaruju, dok druge ne, kao što se dogodilo i u drugim talasima", izjavio je rumunski ministar zdravlja, a prenosi agencija Ađerpres.

Naveo je da postoji mogućnost da se dostigne brojka i do 20.000 slučajeva dnevno. U istom kontekstu, on se osvrnuo i na one koji ne veruju u vakcinaciju i osporavaju uvođenje zelenog sertifikata, s obzirom da je to dokument koji se koristi u svim zapadnim zemljama.

"I Francuska je onda neustavna, Nemačka je nedemokratska, a Italija isto, i tako dalje. Ne znam da li je prigodno da ministar ovo kaže: svi ovi ljudi su onda glupi a mi smo pametni, i znamo bolje da nam ne treba ovaj sertifikat", rekao je ironično ministar.

Broj novoobolelih od koronavirusa u Austriji je treći dan zaredom iznad 3.500, a preminulo je 13 osoba. U poslednja 24 sata registrovano je 3.582 novozaraženih.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavljuje mogućnost uvođenja novih mera i poručuje da će svakako za nevakcinisane biti teže.

"U Austriji se približavamo brojki od 4.000. Imamo pandemiju nevakcinisanih, i to bez potrebe, jer imamo na raspolaganju vakcije, za razliku od mnogih drugih", objasnio je on.

profimedia

 

U Nemačkoj broj novoobolelih i umrlih od koronavirusa drastično raste

Robert Koh institut (RKI) danas je registrovao 19.572 pozitivnih testova na koronu, što je 8.054 slučajeva više nego u petak prošle nedelje. Tokom poslednja 24 sata preminulo je 116 osoba, što je najveći broj od sredine juna.

RKI ocenjuje da je do porasta broja umrlih došlo jer je infekcija ponovo registrovana kod starijih lica.

Kada je reč o hospitalizaciji, aktuelno se 1.526 kovid pacijenata nalazi na intenzivnoj nezi. Žarište infekcije je aktuelno na jugoistoku Nemačke - pokrajinama Zaksonija, Tiringen i Bavarska.

Ukrajina beleži rekordan broj novozaraženih

Ukrajina je danas registrovala drugi uzastopni dan rekordnog broja novozaraženih i smrtnih slučajeva od koronavirusa, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo zdravlja, uprkos strožim ograničenjima koja su uvedena prošlog meseca.

Podaci Ministarstva pokazuju 23.785 novih slučajeva u poslednja 24 sata, u odnosu na 22.415 dan ranije, dok je registrovano 614 novih smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19, čime je premašena brojka od 546 zabeležena dan ranije, prenosi agencija Rojters.

AP Photo//Evgeniy Maloletka

 

Vakcinacija je uvedena kao obavezna za vladine službenike, kao što su nastavnici, dok se nevakcinisanim licima ograničava poseta restoranima, sportskim i drugim javnim događajima.

Grad na zapadu zemlje Lviv bi mogao ponovo da pooštri ograničenja, dok je gradonačelnik Kijeva rekao da će taj grad ove nedelje ući u opasnu "crvenu" zonu, zbog čega će se uvesti restikcije.

Od početka pandemije, ukupan broj zaraženih u Ukrajini je dostigao 2,72 miliona, sa 63.003 smrtnih slučajeva.

Slovenija je u poslednja 24 sata zabeležila skoro 2.000 novih infekcija koronavirusa, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije (NIJZ).

NIJZ procenjuje da je trenutno u zemlji aktivno 14.029 slučajeva, što je porast od 1.136 u odnosu na dan ranije, piše STA.

Ukupno 1.965 slučajeva zabeleženo je pozitivno od 6.867 PCR testova, što je skoro 80 odsto više iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Evropa